Yeni Zelanda saldırganının Türkiye'deki 43 günü araştırılıyor

Geçmişte spor antrenörlüğü yapan Yeni Zelanda cami saldırganı Brenton Tarrant, kendisini "sıradan bir beyaz adam" olarak tanımlıyor

Brenton'un Pakistan gezisi sırasında çektirdiği fotoğraf

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde Cuma namazı sırasında iki camiye girip 49 kişiyi öldüren Brenton Tarrant, saldırıyı iki yıl önce planlamış.

Yayınladığı 74 sayfalık bildiride kendisini etno-milliyetçi ve faşist olarak nitelendiren terörist, “dilinin, kültürünün, politik ve felsefi inançlarının ve kimliğinin” Avrupalı olduğunu belirtti.

Spor salonunda kişisel antrenörlük yaptı, dünyayı dolaştı

Amerikan ABC News'a göre Tarrant, 2009’dan 2011’e kadar kişisel antrenör olarak çalıştı. Ardından Asya ve Avrupa’ya seyahat etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gezi masraflarını Bitcoin tarzı şifreli para birimi olan Bitconnet ile sağlayan saldırganın çalıştığı spor salonunun sahibi, kendisinin “çok özel” biri olduğunu ve asla silahlarla işi olmadığını söylüyor.

Tarrant’ın patronu Tracey Gray, ABC’ye yaptığı açıklamada "Yurtdışında seyahat ederken geçirdiği yıllar boyunca bir şeylerin değişmiş olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Daily Mail gazetesi, 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı Avusturalyalı saldırganın aşırı sağcı fikirlerle Neo Nazi ideolojisine yakın olduğu ve yedi yıl boyunca aralarında Kuzey Kore ve Pakistan olmak üzere çok sayıda ülkeyi ziyaret ettiğini yazdı.

 

 

Saldırganın 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa’nın çeşitli kentlerinde meydana gelen terör saldırılarından çok etkilendiği ve bildirisini Neo Nazi ideolojisi ve Müslümanlardan nefret duygularıyla yazdığı belirtiliyor.

Saldırıyı gerçekleştirmeden önce hazırladığı bildirisinde, kendini sıradan beyaz bir adam olarak tanımlayan saldırgan, düşük gelirli İskoç, İrlanda ve İngiliz kökenli olduğunu belirtiyor.

Türkiye’ye de gelmiş

Yapılan incelemede saldırganın 2016’da farklı tarihlerde 2 kez Türkiye’ye geldiği belirlendi.

 

Yapılan istihbarat çalışmalarında saldırganın, 17-20 Mart ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihlerinde Türkiye’ye gelerek 43 gün kaldığı tespit edildi.

Saldırganın Türkiye’ye ne amaçla geldiği, kimlerle görüştüğü ve nasıl bir bağlantısı olduğu araştırılıyor.

Diğer katliamcılara özenmiş

Tarrant’ın babası Rodney Tarrant, 2010 yılında kanserden öldü. Eski işvereni Gray, annesinin ve kız kardeşinin hala hayatta olduğuna inandığını söyledi.

 

 

 

MSN News’e göre Tarrant, 2015’te ABD’nin Güney Carolina Eyaleti’ndeki Charleston bölgesinde bir kilisede 9 Afrikalı Amerikalıyı öldüren Dylann Roof’un yazılarını okuyordu.

Tarrant’ın “şövalye” olarak nitelendirdiği Justiciar Breivik’ten de ilham aldığı belirtildi. 

Breivik, 22 Temmuz 2011’de Norveç’in Oslo şehrinde düzenlediği saldırılarda 77 kişiyi öldürmüştü.

DAHA FAZLA HABER OKU