Binlerce kişi emperyalist Cecil Rhodes'in heykelini kaldırması için Oxford Üniversitesi'ne çağrıda bulundu

Aktivistler "Heykel yerinde kaldığı sürece üniversite sadece, Rhodes'in inançlarının bugüne kadar zulmettiği ve baskı uyguladığı insanları yabancılaştıracak" dedi

Oxford Üniversitesi Oriel Koleji'nin önündeki tartışma yaratan Cecil Rhodes heykeli (Rex)

Irkçılığın ve sömürgeciliğin mirasını kurumlardan kaldırma yönünde yükselen çağrıların ortasında aktivistler, beyaz emperyalist Cecil Rhodes'in heykelinin Oxford Üniversitesi'nden kaldırılması mücadelesini yeniden ateşledi.

Güney Afrika'daki apartheid rejiminin erken mimarlarından, Anglosakson ırkın üstünlüğünü savunan Rhodes'in, Oriel Koleji'nin dışındaki heykeli 2015'ten beri tartışma kaynağı olageldi. Aynı yıl heykelin Oxford'un merkezindeki High Street'e nazır konumundan alınmasını talep eden bir kampanya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversite o tarihte heykeli kaldırmayı reddetmiş, bunun yerine "heykelin neden orada olduğunu açık bir tarihsel bağlamla anlatmayı" tercih etmişti.

Bununla birlikte ABD'de George Floyd'un bir polis memuru tarafından öldürülmesini takiben ortaya çıkan protestoların ateşlediği, sistemik ırkçılığı ortadan kaldırmaya yönelik giderek büyüyen itici güç, heykelin binadan kaldırılması çağrılarını yeniden canlandırdı.

Binlerce aktivistin imzaladığı dilekçede "Heykelin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması yönündeki talepleri yeniden canlandırıyoruz.Heykel yerinde kaldığı sürece üniversite sadece, Rhodes'in inançlarının bu güne kadar zulmettiği ve baskı uyguladığı insanları yabancılaştırmış olacak" denildi.

Diğer öğrenci gruplarının yanı sıra 'Oxford Rhodes Yıkılmalı' kampanya grubu, "kurumsal ırkçılığının ve bunun öğrenciler ve şehir üzerindeki etkisinin üzerine gitmede üniversitenin başarısız olduğunu" iddia ediyor.

Kampanyacıların üniversitenin rektör yardımcısına yazdığı açık mektupta, emperyalizmin maddi mirasıyla başa çıkmak için kurumun sadece "yetersiz ve önemsiz adımlar" attığı söyleniyor.

Mektup pazar günkü Siyahilerin Hayatı Önemlidir eylemleri sırasında 17. yüzyıl köle tacirlerinden Edward Colston'ın heykelinin, bulunduğu yerden indirilip Bristol Limanı'na atılmasının akabinde yazıldı.

 

ABD'de başlayarak büyüyen ve Birleşik Krallık genelinde haftasonu boyunca 200'den fazla yürüyüşün yapıldığı Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketinin şehirdeki yansımalarının bir parçası olarak salı günü Rhodes'in heykelinin önünde barışçı bir gösteri planlandı.

Özellikle Colston'ın heykelinin kaldırılmasından beri hükümet şiddet ve vandallığı kınıyor. İçişleri Bakanı Priti Patel, Avam Kamarası'na "Serserilerin heykelleri yıkmaya ve sokaklarımızda cezai yaptırım gerektiren hasara sebep olmaya hakları yok" dedi. Başbakan Boris Johnson ise banttan yayımlanan açıklamasında "kanunu çiğneyenleri veya kamusal anıtlara saygısızlık edenleri desteklemeyeceğini ve onlara müsamaha göstermeyeceğini" belirtti.

Oxford West ve Abingdon Parlamento Üyesi Liberal Demokrat Parti Eğitim Sözcüsü Layla Moran "Beyaz ırkın, üstün ırk olduğunu iddia edenlerin ve köle tacirlerinin heykelleri şehirlerimizde durmaya devam etmemeli. Bu yüzden Cecil Rhodes heykeli yıkılmalı. Yasa dışı eylemleri desteklemiyorum ama Oriel Koleji'ni şiddetle bu heykelin 2020'de nasıl bir mesaj verdiğini düşünmeye ve onu kaldırmaya çağırıyorum" dedi.

Press Association'dan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU