DSÖ: Semptom göstermeyen Kovid-19 hastalarının virüsü bulaştırma ihtimali çok düşük

Dr. Maria Van Kerkhove, “Gerçekten odaklanmak istediğimiz şey semptomatik vakaların takibi" dedi

Daha önce Çin'de yürütülen araştırmalar da asemptomatik vakaların sayısının çok fazla olmadığına işaret ediyordu (Reuters)

Üst düzey Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi, Pazartesi asemptomatik Kovid-19 hastalarının virüsü başkalarına yaymasının "çok nadir" görüldüğünü açıkladı.

Koronavirüs testi pozitif çıkan kimi hastalar hiç semptom göstermiyor ve sadece temas halinde oldukları biri virüse yakalandığı için teste tabi tutuluyor.

CNBC'ye göre Nisan'da Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için asemptomatik hastaların gönüllü tecridinin gerekli olabileceğini öneren raporu yayımlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, “Bu bulgular pandemiyi kontrol altına almak için sadece semptom gösteren kişilerin başkalarıyla temasını sınırlandırmanın yeterli olmayabileceğini çünkü semptom göstermeyenlerin de enfeksiyon bulaştırabileceğini gösteriyor" ifadeleri yer almıştı.

Öte yandan Pazartesi, DSÖ yetkilileriyle birlikte gerçekleştirilen basın toplantısında Dr. Maria Van Kerkhove virüsün semptom göstermeyen hastalar aracılığıyla yayılabilmesine rağmen bulaşmanın asıl yolunun bu olmadığını söyledi.

DSÖ'nün Yeni Ortaya Çıkan Hastalıklar ve Zoonoz Hastalıklar Birimi Başkanı Dr. Kerkhove gazetecilere, "Elimizdeki verilere göre asemptomatik birinin virüsü ikinci bir kişiye bulaştırması hala nadir görünüyor" dedi.

Dr. Kerkhove, bulgular olumlu yönde olsa da bilim insanlarının asemptomatik hastalardan virüsün kolayca yayılıp yayılmadığına "tam olarak cevap verebilmesi" için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Dr. Kerkhove şunları ekledi:

Çok detaylı temas takibi yapan ülkelerden gelen bir dizi rapora sahibiz.

Asemptomatik vakaları takip ediyorlar. Temasları takip ediyorlar. Ve ikincil bulaşmaya dair bir şey bulmamışlar. Bu çok nadir. Bunların çoğu da literatürde yayımlanmadı.

Dr. Kerkhove şimdi semptomatik vakaların takibine odaklanılması gerektiğini söyledi. DSÖ bu takibin salgının yayılmasını azaltmaya yardımcı olacağına inanıyor.

Dr. Kerkhove, “Gerçekten odaklanmak istediğimiz şey semptomatik vakaların takibi" dedi.

Eğer semptomatik vakaların gerçekten tamamını takip etseydik, bu vakaları tecride alsaydık, temasları takip edip onları karantinaya alsaydık hastalığın yayılmasını ciddi biçimde azaltırdık.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yürüttüğü takip projesine göre ABD’de koronavirüs testi pozitif çıkan kişi sayısı 1,9 milyondan fazlayken koronavirüs kaynaklı en az 110 bin 876 kişi hayatını kaybetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU