Göztepeli Alpaslan Öztürk: Belçika'da ‘Pis Türk’ laflarıyla büyüdüm

Göztepeli Alpaslan Öztürk, ABD'de öldürülen siyah George Floyd'un konuşulduğu günlerde farklı ülkelerde büyüyen Türklerin de ırkçı saldırılara maruz kaldığını belirterek, “Irkçılık yalnız siyahlara değil Türkler’e de yapılıyor" dedi

Alpaslan Öztürk, bu sezon Göztepe formasıyla çıktığı 19 maçta 3 kez golle buluştu / Fotoğraf: Göztepe 

Süper Lig ekiplerinden Göztepe'nin başarılı futbolcusu Alpaslan Öztürk, Belçika’da futbola başladığı günden bu yana, ‘Pis Türk’ laflarıyla büyüdüğünü ve tribünlerden kendisine ‘Soğan kafa’ diye bağırdıklarını söyledi.

Alpaslan Öztürk, kariyeri boyunca yaşadığı ırkçılık travmasıyla ilgili Fanatik'e konuşarak, “Irkçılık yalnızca siyah arkadaşlarımıza yapılmıyor. Avrupa’da asıl ırkçlığa maruz kalanlar Türkler” dedi.

"Çok uzun yıllardır gurbetçilerin, özellikle de sporcuların Avrupa’da yaşadığı ırkçılıkların haddi hesabı yoktur" diyen Öztürk, Belçika'da futbola başladığını ve tüm altyapı kariyerini orada tamamladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

Daha küçük yaşlarda hayatın bizim için orada çok zor olacağını öğrenmiştik. Çünkü kadroya girebilmek için, profesyonel olabilmek için Belçikalı bir çocuğa göre her zaman 3 kat daha başarılı olmam gerekiyordu. Düşünün 11 yaşında bir çocuksunuz. Sahaya çıkıyorsunuz ve yaptığınız en ufak hatada takım arkadaşınızın ailesi bile tribünden ‘Pis Türk’ diye bağırıyor. Biz Türk milleti olarak yemeklerimizde soğanı çok kullanırız. Bunu bildikleri için, ‘Soğan kafa’ diyorlardı bize. Tribünden gelen bu seslerle büyüdük. Bir Türk olarak başarılı olmaya, onların önüne geçmeye ant içerek büyüdüm.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki okullarda da durumun aynı olduğunu, ağabeyini okula yazdırmak için gittiklerinde Belçika vatandaşı olmalarına rağmen yabancı kontenjanından değerlendirildiklerini ve buna karşılık yine de okula alınmadığını ileri süren Öztürk, "İşlerine geldiğinde Belçikalı oluyorduk, işlerine gelmediğinde Türk. İyi oynadığım zaman Belçika asıllı Türk, kötü oynadığımda Türk oluyordum” ifadelerini kullandı.

Almanya, Avusturya Fransa başkta olmak üzere gurbetçilerin bu sıkıntıyı Avrupa'nın her yerinde yaşadıklarını iddia eden Öztürk, şu yorumu yaptı:

Sesini çıkaramadığı için ezilen, arka planda kalan, kaybolan birçok yetenek var. George Floyd konusunu tabii ki lanetliyoruz. Ama bu vesileyle Türkler’in yaşadığı ırkçılık da gündeme gelmeli ki gurbetçilerin, sporcuların, yetenekli oyuncuların sıkıntıları bitsin. Türkiye’ye şimdiye kadar gelen bütün gurbetçi oyuncularla konuşun hepsinin benzer hikayeleri var.

 

Alpaslan Öztürk - AA1.jpg
Alpaslan Öztürk, 2014-2015 yılları arasında Kasımpaşa'da kiralık olarak forma giymişti / Fotoğraf: AA

 

Alpaslan Öztürk, 16 Temmuz 1993'te Belçika'nın Antwerpen şehrinde doğdu.

Futbol hayatına ilk olarak 2003'te Anversin FC Turksport'ta adım atan Alpaslan, ilk profesyonel sözleşmesini 2012'de Belçika Jupiler LEague ekiplerinden Beerschot AC ile yaptı.

2013'te Standart Liege'e transfer olan genç futbolcu, bir dönem Kasımpaşa ve Eskişehirspor'da kiralık olarak forma giymesinin ardından 2017'de Elazığspor'a bedelsiz olarak gönderildi.

Alpaslan, 1 Temmuz 2018'den beri Göztepe'de forma giyiyor. 

İzmir temsilcisiyle bu sezon Süper Lig'de başarılı bir performans sergileyen Alpaslan Öztürk, 1'i Türkiye Kupası olmak üzere bu sezon sarı-kırmızılı formayla 19 kez sahaya çıkarken, 3 gol üretti.

 

Independent Türkçe, Fanatik

DAHA FAZLA HABER OKU