Formula 1'de altı şampiyonluğu bulunan Hamilton'dan itiraf: Irkçı söylemlere maruz kaldım, zorbalığa uğradım, dayak yedim

George Floyd'un öldürülmesinin ardından birçok kişiyi sessiz kalmakla suçlayan Lewis Hamilton, ırkçılıkla mücadele etmek zorunda kaldığını dile getirdi

Lewis Hamilton / Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri’nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un polis tarafından gözaltına alınırken ensesine diziyle bastırılmak suretiyle nefessiz bırakılarak öldürülmesine tepki gösteren ve bu duruma sessiz kalan birçok yıldızı eleştiren Büyük Britanyalı Formula 1 pilotu Lewis Hamilton, kendisinin de ırkçı saldırılara maruz kaldığını söyledi.

Kişisel Instagram hesabından çocukluk yıllarına ait görüntülerin yer aldığı bir video yayınlayan Hamilton, ırkçılıkla mücadele için sürekli okuduğunu belirttiği paylaşıma şu notu ekledi:

Irkçı söylemlere maruz kaldım. Zorbalığa uğradım hatta dayak yedim. Bu beni başlarda çok üzdü. Anneme ve babama onlardan intikam almak istediğimi söyledim. Ancak sonraları onları görmezden geldim. Yaşadıklarımı geride bırakmayı başardım 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçmişte veya şu anda birçok insanın ırkçı saldırıya uğradığını ileri süren Lewis Hamilton, yaşadıklarıyla ilgili çok az konuştuğunu belirterek, pist dışında zorbalığa uğradığını ve hatta dayak yediğini itiraf etti.

Yaşadıkları nedeniyle kendisini koruma amaçlı karateye başladığını dile getiren dünya şampiyonu pilot, "Böylece fiziksel zarar görmedim ama bende yarattığı psikolojik etkiyi ölçmenin bir yolu yok. Cesur sürüş tekniğimin nedeni hala bunlarla savaşıyor olmam" değerlendirmesinde bulundu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I’ve been reading every day to try to stay on top of everything that’s been happening in our fight against racism, and it’s brought back so many painful memories from my childhood. Vivid memories of the challenges I faced when I was a kid, as I’m sure many of you who have experienced racism or some sort of discrimination have faced. I have spoken so little about my personal experiences because I was taught to keep it in, don’t show weakness, kill them with love and beat them on the track. But when it was away from the track, I was bullied, beaten and the only way I could fight this was to learn to defend myself, so I went to karate. The negative psychological effects cannot be measured. This is why I drive the way I do, it is far deeper than just doing a sport, I’m still fighting. Thank God I had my father, a strong black figure who I could look up to, that I knew understood and would stand by my side no matter what. Not all of us have that but we need to stand together with those who may not have that hero to lean on and protect them. We must unite! I have wondered why 2020 seemed so doomed from the start but I’m starting to believe that 2020 may just be the most important year of our lives, where we can finally start to change the systemic and social oppression of minorities. We just want to live, have the same chances at education, at life and not have to fear walking down the street, or going to school, or walking into a store whatever it may be. We deserve this as much as anyone. Equality is paramount to our future, we cannot stop fighting this fight, I for one, will never give up! #blacklivesmatter #endracism #nevergiveup #wewinandwelosetogether

Lewis Hamilton (@lewishamilton)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

"2020 hayatımızın en önemli yılı olabilir"

2020 yılının bu kadar kötü başlamasının nedenini bilmediğini aktaran Hamilton, "Birleşmeliyiz. Şuna inanıyorum ki 2020 hayatımızın en önemli yılı olabilir. Sonunda azınlıkların gördüğü sistemik ve sosyal baskıları değiştirmeye başlayabileceğimize inanmaya başladım" ifadelerini kullandı.

"Biz sadece yaşamak istiyoruz" diyen Lewis Hamilton, şunları kaydetti: 

Eğitimde ve yaşamda aynı şansa sahip olmak istiyoruz. Sokakta yürürken, okula gitmekten ya da ne olursa olsun bir mağazaya girmekten korkmak zorunda değiliz. Bunu herkes kadar hak ediyoruz ve ben bunun için savaşmaktan hiç vazgeçmeyeceğim.

 

Lewis Hamilton - Reuters1.jpg
Lewis Hamilton, Formula 1'de 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında şampiyon olmuştu / Fotoğraf: Reuters

 

Floyd'un öldürülmesine sessiz kalanlara tepki göstermişti

Lewis Hamilton, 25 Mayıs'ta ABD'de öldürülen George Floyd için sessiz kalanlara 1 Haziran'da tepki göstermişti.

Instagram hesabından bir açıklama yayınlayan Büyük Britanyalı pilot, şu ifadeleri kullanmıştı: 

Bazılarınız en büyük yıldızlarsınız ama adaletsizliğin ortasından sessiz kalıyorsunuz. Beyazların egemen olduğu bir spor olan benim endüstrimdeki kimseden hiçbir işaret yok. Ben beyaz olmayan insanlardan biriyim ve burada yalnız başıma duruyorum. Irkçılık bütün dünya için bir sorun. Sadece Amerika'da değil, İngiltere'de, İspanya'da, İtalya'da, her yerde var. Azınlıklara davranış şekli değişmeli. Kalplerimizde ırkçılık ve nefretle doğmadık, bunlar bize öğretildi.

Hamilton paylaşımında, şiddet olaylarına karşı olduğunu da belirterek, barışçıl gösterileri desteklediğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU