Zoom CEO’su: “Uçtan uca şifreleme” koruması yalnızca parasını ödeyen kullanıcılar için geçerli olacak

Zoom CEO’su Eric Yuan, bir süredir gündemlerinde olan “uçtan uca şifreleme” hizmetinin yalnızca Zoom’a ücretli üye olanlara sunulacağını söyledi

Zoom CEO'su Eric Yuan/ Fotoğraf: CNN

İnsanların, eve kapandıktan sonra toplantıları ve yakınları ile görüşmelerini gerçekleştirmek için kullandığı Zoom uygulaması “uçtan uca şifreleme” yöntemine geçiyor. 

Şirketin CEO’su Eric Yuan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “uçtan uca şifreleme” korumasının yalnızca ücret ödeyerek programa üye olanlar için geçerli olduğunu duyurdu. 

Yuan, “Zoom’u ücretsiz kullananlar, bu uygulamadan faydalanamayacak çünkü kötü niyetli kişilerin belirlenmesi için FBI ve yerel güçlerle çalışacağız” dedi. 

“Güvenlik haktır, ayrıcalık değil”

Dijital haklar savuncusu inisiyatif “Fight for the Future”’un (Gelecek için Savaş) Başkan Yardımcısı Evan Greer ise temel güvenlik hakkının yalnızca zenginlere ve büyük kurumlara özgü “ayrıcalıklı bir özellik” olmaması gerektiğini savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evan Greer, “Bu karar yalnızca, ‘Aramalarınızı koruyacağız, ekstra para öderseniz güvenlik altına alacağız’ demekten başka bir şey değil” ifadelerini kullandı. 

Uçtan uca şifreleme, mesaja ya da görüntüye yalnızca uç noktalardaki kullanıcıların erişebildiği bir sistem. İnternet sağlayıcıları, ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel gizli dinleyiciler, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişimden engelleniyor. 

“Güvenlik güçleri ile paylaşmıyoruz”

Zoom sözcüsünden yapılan açıklamada ise programın hâlihazırda temel bir şifreleme sistemine sahip olduğunu, proaktif olarak toplantı içeriklerinin gözlenmediğini söyledi. 

“Çocuk istismarı gibi bir durum olmadığı sürece güvenlik güçleri ile bilgi paylaşmıyoruz” diyen sözcü, “Toplantılara girilebilen bir arka kapımız yok ve bu durum değişmeyecek” ifadelerini kullandı. 

2011’de kurulan şirket bir süredir, bilgisayar korsanlarının toplantılara sızarak görüntü ve ses kaydı alabildiği, davetsiz misafirlerin bir anda Zoom toplantılarına girebildiği gibi birçok güvenlik açığı eleştirisinin hedefindeydi. 

“Yıl sonunda yaklaşık 2 milyar dolar ciro” 

Zoom CEO’su Eric Yuan ayrıca, şirketinin popülaritesinin son aylarda çok hızlı şekilde arttığını, yıl sonunda 1,8 milyar dolar ciro yapmayı beklediklerini duyurdu. 

Yuan’ın açıklamasına göre uygulamada gerçekleşen tüm toplantıların günlük katılımcı sayısı aralıkta 10 milyon iken nisan sonunda 300 milyona yükselmiş durumda. 

Geçtiğimiz günlerde ilk çeyrek bilançosunu da açıklayan Zoom, yılın ilk üç ayında 328,2 milyon dolar ciroya ulaştı. Bu, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 122 milyon doların yüzde 169 daha fazlası. 

Zoom’un 4 Mart’taki aylık 14 milyon aktif kullanıcı sayısı ise 27 Mayıs itibariyle 173 milyona çıktı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU