İran'da ikinci dalga tehlikesi: Kısıtlamaların geri gelmesi gündemde

Nisan ayından itibaren kısıtlamaları kaldıran Tahran, vakaların artmasının ardından halka uyarılarda bulundu

Kısıtlamaların kaldırıldığı Tahran'da yoğunluk yaşanıyor / Fotoğraf: AFP

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin ikinci bir koronavirüs (Kovid-19) dalgasına maruz kalması durumunda kısıtlamaların yeniden getirilebileceğini söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA'da yer alan habere göre Ruhani, "Salgın kapsamında yaptığımız uyarılar ciddiye alınmaz ve salgın ülkede tekrar yükselişe geçerse yetkililerin kısıtlamaları tekrardan dayatması gerekecek" uyarısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı, salgın tedbirlerinin tekrar faaliyete geçmesi durumunda vatandaşların günlük yaşamı ve ekonomi için büyük zararlar oluşacağını belirtti.

Ruhani'nin bu açıklaması, İranlı yetkililerinden ülkede mart ayından bu yana vaka sayısında yaşanan anormal artışın ardından geldi.

İran Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde 3 bin 134 yeni Kovid-19 vakası açıkladı. Bu rakam 30 Mart'tan beri en yüksek sayı olarak kaydedildi. Virüsten dolayı 70 kişi hayatını kaybederken, ülkede ölü sayısı 8 bin 12'ye yükseldi.

 

İran Sağlık Bakanı: Halk ve yöneticiler Kovid-19'u dikkate almıyor

Nisan ayının sonlarına doğru Kovid-19 kısıtlamalarını kademeli olarak kaldıran Tahran, en yüksek enfeksiyon oranlarına sahip Kuzestan, Sistan ve Belucistan eyaletlerinde kısıtlamaları yeniden getirmişti.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, pazartesi günü yaptığı açıklamada halk ve yöneticilerden birçoğunun Kovid-19 tehlikesini dikkate almadığını belirterek, "Böyle giderse koronavirüsten son dakika golü yiyeceğiz" uyarısında bulunmuştu.

Ülke genelinde 19 Şubat'ta görülmeye başlanan Kovid-19 salgını nedeniyle alışveriş merkezleri, kapalı çarşılar, restoranlar, kafeler, kuaförler ve diğer işletmeler ilgili yasaklar kademeli olarak kaldırılmış ve şehirlerarası seyahat serbest hale getirilmişti.

Caddeler kalabalıklaştı

Normalleşmeyle başkent Tahran caddelerinin de hareketlendiği ve halkın eskisi kadar maske-eldiven kullanımı, sosyal mesafe ve diğer uyarılara dikkat etmediği görülüyor.

Kentin en kalabalık meydanlarından İstanbul Dörtyolu, İmam Humeyni Meydanı, Tahran Kapalı Çarşısı gibi noktalardaki yoğunluk dikkatleri çekiyor.

Otobüs ve metrolardaki doluluk da normalleşmenin bir sonucu olarak göze çarpıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU