Kanal İstanbul projesinin ihalesi bu yıl yapılacak

Projenin 7 yıl sonrasında tamamlanması öngörülüyor

Fotoğraf: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun Kanal İstanbul projesinde ihalenin bu yıl yapılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü öğrenildi.

Hürriyet gazetesinin aktardığına göre Kanal İstanbul’la ilgili yoğun bir mesai içerisine girdiği ifade edilen Adil Karaismailoğlu’nun, ihalenin bu yılın ikinci yarısında yapılmak üzere ilgili birimlerle hazırlık içinde olduğu ifade edildi.

Hürriyet’te ayrıca ihale ile ilgili şu bilgiler yer aldı:

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün, 45 kilometre uzunluğunda 275 metre genişliğindeki kanalın yapım işlerine ait ihale dökümanlarını hazırladığı da öğrenilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 1/100 bin ölçekli imar planını tamamladığı projede bin ve 5 binlik uygulama imar planlarında son aşamaya geldi.

Kanalın her iki yakasında kurulacak akıllı şehirler için de Arnavutköy ve Başakşehir belediyeleri ile bazı alanlarda başlayan yer tahsisine ilişkin görüşmelerde son detaylara gelindiği ifade edildi.

Yapılacak bu görüşmelerin ardından temmuz ayı içerisinde imar planlarının askıya çıkması bekleniyor.

Kanal inşaatı öncesi çevre yollarla ilgili süreç başlayacak ve bu hazırlık yaklaşık 1.5 yıl sürecek. Toplam kanal inşaatının süresinin 5 yılı aşması öngörülürken, projenin tamamlanma süresi 7 yıl olarak planlandı.

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele ederken Kanal İstanbul projesinin ilk ihalesinin yapılması tepki çekmişti. Karaismailoğlu’nun selefi Cahit Turhan, bu ihalenin ardından görevden alınmıştı. Bu görevden alma, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabinesindeki ilk değişiklikti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU