Filmlerde gördüğümüz yünlü mamutlar geri dönebilir  

Donmuş mamut kalıntılarından çıkarılan hücreler fare dokularına enjekte edildi ve biyolojik bir gelişme olduğu saptandı

Bilinen son mamut nesli 4 bin yıl önce, Kuzey Buz Denizi’ndeki Wrangel Adası'nda yaşadı.

Bilim insanları, 4 bin yıl önce tükenen yünlü mamut neslinin geri dönebileceğini iddia etti.   

Japon bilim insanları, mamut kalıntılarından çıkartılan hücreleri fare dokularına enjekte ederek mamutları geri getirmek için “önemli bir adım” attıklarını açıkladı. Doku naklinin olumlu biyolojik gelişme gösterdiği kaydedildi.

Araştırmanın yazarlarından Kei Miyamoto bu çalışmanın, tarih öncesi döneme ait “mamutları tekrar hayata döndürmek için atılan önemli bir adım” olduğunu vurguladı.

Miyamoto," Çalışmamızı hücre bölünmesinin sağlandığı bir aşamaya getirmek istiyoruz ancak hala kat edeceğimiz uzun bir yol var" dedi.

Araştırılan hücre çekirdeği kalıntıları ve kas örneklerinden toplamda 88 çekirdek yapısı toplandı. “İyi muhafaza edilmiş” olduğu belirtilen bu doku örnekleri daha sonra farelerin yumurtalıkları içindeki hücrelere enjekte edildi.

Araştırma ekibi “Enjekte edilen mamut çekirdeğinden tomurcuklanan pronükleus benzeri bir yapı” olduğunu tespit etti.

Hasar görmüş mamut DNA’sını onarma noktasında da kendilerine yeşil ışık yandığını söyleyen bilim insanları, bu DNA hasarının giderilmesi durumunda yaşayabilecek formda bir yumurta oluşturabileceklerini belirtti.

 

 

Yuka ismi verilen 28 bin yaşındaki mumyalanmış yünlü mamut kalıntısından alınan hücreler, 2010 yılında Sibirya’daki donmuş toprak tabakası içinde bulunmuştu. 7 yaşında öldüğü tespit edilen hayvanın şu ana kadar bulunan en iyi korunmuş mamutlardan biri olduğu biliniyor.

Mamut neslinin büyük bir kısmının 10 ila 14 bin yıl önce tükendiği ve anakara toprak parçası olarak Sibirya'nın Kyttyk Yarımadası üzerinde en son 9 bin 650 yıl önce yaşadığı biliniyor.

Mamutlar, son buzul çağının ardından adanın anakaradan tamamen kopması sonucu Sibirya adalarında 5 bin yıl daha hayatta kaldı. Mısır'daki Büyük Giza Piramitlerinin inşası sırasında ise nesilleri tamamen yok oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

 

Mamutların neden yok olduğuna dair bilimsel bir mutabakat sağlanamasa da iklim değişikliğinin bu hayvanların yaşamasına elverişli bölgeleri önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor.

Hayvanların ayrıca insanlar tarafından avlanmasının da neslinin tükenmesinde önemli bir sebep olabileceği üzerinde duruluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU