ABD ve dünya basını George Floyd protestolarını nasıl gördü?

Amerikan basını Trump’a “baş bölücü” derken, Washington’ın muhalifleri desteklediği ülkelerde sevinç hakim

Gece Beyaz Saray önünde de hareketli saatler yaşandı (Reuters)

George Floyd’un 25 Mayıs’ta öldürülmesinin ardından düzenlenen protesto gösterileri hız kesmezken, ABD’deki olaylar dünyanın dört bir yanındaki gazetelerin ve internet sitelerinin manşetlerinde yer alıyor.

Bugün “İkiz kriz ve kabaran öfke ABD’yi sarsıyor” manşetiyle çıkan The New York Times’ın birinci sayfasındaki diğer haberlerin başlıklarında “Küresel salgın ulusun sinirlerini çok gerdi” ve “Protestolardan görüntüler, agresif polis taktiklerinin mercek altına alınmasına neden oldu” ifadeleri yer aldı. Gazete, eldeki kayıtlarla ve yeni grafiklerle detaylandırdığı bir videoyu internet sitesinde yayımlayarak Floyd'un nasıl öldüğünü detaylı ve çarpıcı bir şekilde anlattı

ABD’nin bir diğer önemli gazetesi The Washington Post ise “Gösteriler yoğunlaşırken ABD uçurumun kıyısında” manşetiyle çıktı. Gazetenin başyazısında “baş bölücü” olarak nitelendirilen ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkedeki makul fikirlerin duyulmasını engellediği öne sürüldü. “Yanlış zamanlar için kesinlikle yanlış lider” ifadesi kullanıldı.

c1.jpg
Başkent Washington’da ABD bayrakları yakıldı (Reuters)


Çin devlet medyasıysa Hong Kong’daki gösterileri destekleyen ABD’nin yaşadığı sıkıntıyı vurguladı. İngilizce yayın yapan The Global Times gazetesinin başyazısında, Hong Kong’da Çin yönetimine karşı yapılan protestoları “Dikkat edilmesi gereken güzel bir manzara” olarak nitelendiren ABD için “Besbelli ki, böylesi güzel bir manzaranın kendi pencerelerinden görülecek kadar hızlı yayılmasını beklemiyorlardı” dendi.

Aynı yazıda Amerika’daki siyasiler ve değerler eleştirilerek “ABD uzun zamandır ciddi ırkçı ayrımcılığın görüldüğü ve pek çok gücün eşitsizlikler yarattığı bir ülke. Ufak bir kıvılcım büyük bir yangına yol açabilir” ifadesi kullanıldı.

c2.jpg
Polis göstericileri dağıtmaya çalışırken, protestocular tekrar toplanarak güvenlik güçlerine karşı geldi (Reuters)


Rus devletinin gazetesi Rossiyskaya Gazeta, Beyaz Saray önünde alevlenen gösteriler sırasında Trump'ın sığınağa gitmek zorunda kaldığını yazdı.

İngilizce yayın yapan RT (Russia Today) televizyonunun internet sitesindeyse, İran Dışişleri Bakanlığı’nın 1968'de öldüren siyahi lider Martin Luther King'in sözünü sosyal medyada paylaşması yer aldı.

Siyahiler için önemli bir sembol olan Martin Luther King'in “Bir hayalim var” sloganıyla bilinen konuşmasından “Bu ulusun bir gün ayaklanıp hak ettiği gibi yaşayacağı günü hayal ediyorum. Şunu kendinden menkul bir gerçek kabul ederiz ki, bütün insanlar eşit yaratılmıştır” ifadelerine Twitter’da yer verilmesi, RT tarafından “Usta seviyede trolleme mi?” başlığıyla görüldü.

Geçen yılı sarı yeleklilerin protestolarıyla geçiren Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, “Polis şiddetine karşı öfke dalgası” manşetiyle çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya’nın en popüler gazetesi Bild’in internet sitesinde de Trump’ın sığınağa kaçtığı haberi, ABD’deki yağma ve kundaklamalar ve Minneapolis Polisi’nin öldürülen Floyd’un akrabalarından özür dilemesi ön plana çıkarıldı.

Birleşik Krallık’ta The Independent’ın ana sayfasındaki ilk haberde “ABD kentlerindeki taze öfke gecesinde Trump ortada görünmezken, petrol kamyonu protestocuların üzerine sürüldü” başlığı kullanıldı.

Daily Telegraph gazetesi Trump'ın göstericileri terörle suçlamasını ilk sayfasında görürken, The Guardian da "ABD'de ülke çapında öfke dalgası: Polis ve protestocular çatışıyor" başlığıyla bugünkü sayısında olayları işledi. 

Bedava dağıtılan Metro "Trump, ABD'deki yangına körükle gidiyor" manşetiyle çıktı.

c3.jpg
New York’un Manhattan bölgesinde de ciddi protestolar vardı (Reuters)


Venezuela’da yaşanan iç karışıklıklarda muhalifleri destekleyen ABD’deki olaylar, Karakas merkezli teleSUR'a da yansıdı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kontrolündeki televizyon kanalı, Af Örgütü’nün dün paylaştığı raporu haberleştirirken “ABD polisi İsrail’de yıllardır belgelenmiş insan hakları ihlallerini artıran askerle birlikte eğitim görüyor” ifadesini kullandı. Trump’ın faşizm karşıtı örgütlenmeleri “terör örgütü” ilan edeceğini açıklaması da TV kanalının internet sitesinde yer aldı.

ABD’nin yine muhalifleri desteklediği İran’da İngilizce yayın yapan Press TV de Af Örgütü’nün raporunu sitesinde kullandı. Amerika’daki protestolara dair çok sayıda haberin verildiği sitede dikkat çeken haberlerden bir diğeriyse İran Dışişleri Bakanlığı’nın Washington’a yönelik “Halkını dinle ve politikalarını değiştir” çağrısı oldu.

c4.jpg
Beyaz Saray’ın dışında yoğun biber gazı kullanıldı (AFP)


İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, ABD’de yaşanan olaylarla ilgili genel bir derleme yaparken, Los Angeles’ta yaşayan Yahudilerin yaşadığı korkuya ayrı bir yer ayırdı.

The Jerusalam Post da Los Angeles’ta Yahudilere ait dükkanlar ve sinagoglara yönelik saldırıları işledi. Gazete, diğer yandan Minnesota’daki Yahudi eylemcilerle özel bir röportaj da gerçekleştirdi.

c5.jpg
Kaliforniya’da da pek çok yer kundaklanıp yağmalandı (AFP)

 

Derleyen: Eren Umurbilir

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU