Uzay yolculuğundaki astronotlar, SpaceX kapsülüne yeni bir isim koydu: “Bu ismi yaşatmak bizim için çok önemli”

Hurley, “Biliyorum ki hepiniz, özellikle SpaceX’teki arkadaşlar, bu aracı ‘Kapsül 206’ diye biliyor. Ama bence bundan daha iyisini verebiliriz ona” dedi

NASA astronotları, kapsülün fırlatılmasından önce yapılan bir elbise provasında (SpaceX)

Dün akşam gerçekleşen tarihi fırlatılışın ardından iki NASA astronotu, seyahat ettikleri uzay aracına isim koydu. Doug Hurley ve Bob Behnken, Crew Dragon kapsülüne verdikleri ismi Dünya yörüngesinden yapılan canlı yayında açıkladı.

İki astronotun uzay aracına koyduğu isim, “gayret” anlamına gelen “Endeavour” oldu. Bu ismin NASA astronotları için özel bir yeri var. Çünkü Endeavour, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ilk kez gidilen mekiğin ismiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk uçuşunu 12 Mayıs 1992'de yapan Endeavour Uzay Mekiği, 25 kez uzaya gidip gelmiş, Hubble Uzay Teleskobu'nu tamir etmiş ve uzayda 40 milyon km yol almıştı. Son yolculuğuna 16 Mayıs 2011'de çıkan Endeavour’un ardından, tek aktif mekik olan Atlantis de son yolcuğunu tamamlamıştı. Böylece NASA'nın mekik programı da sonlanmıştı.

2011’den sonra UUİ’ye astronot göndermek için Rusya’nın Soyuz sistemini kullanan NASA, Hurley ve Behnken’i dün akşam SpaceX’in inşa ettiği kapsülle uzaya gönderdi. Böylece iki astronot, 9 yıl aradan sonra Florida’dan istasyona doğru yola çıkan ilk astronotlar oldu.

SpaceX'in Kaliforniya'daki montaj tesisindeki görev kontrol ekibine canlı yayında seslenen Hurley, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Biliyorum ki hepiniz, özellikle SpaceX’teki arkadaşlar, bu aracı ‘Kapsül 206’ diye biliyor. Ama bence bundan daha iyisini verebiliriz ona. Sözü uzatmadan, size kapsülümüzü tanıtmak istiyoruz: Endeavour.

Hurley ayrıca, bu ismi koymalarının nedenlerinden de söz etti. “Birincisi; NASA, SpaceX ve ABD'nin 2011'de uzay mekiği programının sona ermesinden bu yana sürdürdüğü ‘gayreti’” diyen Hurleyi sözlerine şöyle devam etti:

Bu ismi vermemizin, Bob ve benim açımdan kişisel bir nedeni de var. İkimiz de ilk uçuşumuzu Endeavour’la yaptık, bu ismi yaşatmak bizim için çok önemliydi.

Space.com'a göre Hurley’in Endeavour’la ilk uçuşu, uzay mekiğinin 2009’da gerçekleşen 23. göreviydi. Behnken ise ondan bir yıl önce iki uçuşla Endeavour görevlerine katılmıştı.

İki astronot da kariyerine askeri pilot olarak başlamıştı. 2000’de NASA’da çalışmaya başlayan iki astronot, uzay mekiği programında arkadaş olmuştu.

 

Independent Türkçe, Space.com

DAHA FAZLA HABER OKU