Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çelik: Belki de yaz aylarında virüse hiç rastlamayacağız

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çelik, hasta sayısında azalma olduğunu söyleyerek, "Belki de yaz aylarında virüse hiç rastlamayacağız. Virüsü birbirimize bulaştırmayı engellersek ikinci dalga gelmeyecek" dedi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik / Fotoğraf: İHA

Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, vatandaşların bir süre daha yan yana saf tutamayacaklarını belirterek, maske ve mesafe kuralının önemine vurgu yaptı.

Rehavete kapılmaması gerektiğini belirten Çelik, “Sadece temkinli olacağız ama korkmayacağız. En önemli şey bu. İnsanın korkmaması ve endişe etmemesi lazım ama önlemlerimizi de almamız gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Çocukları virüs taşıyabilir diye ihmal etmeyin"

"Vatandaşlarımızın kendi ailelerinde sıkıntı yok. Eğer siz çocuğunuzu evde bu virüsü taşıyabilir diye kendinizi uzak tutarsanız bunun sonuçları çok daha ağır olur” diyen Çelik, “Bunu ruhsal açıdan söylüyorum. Çocuğun sizin sevginize ve yardımınıza ihtiyacı var. Onun yanında olmanız gerekiyor. Zaten o taşıyorsa size her an bulaşmış olabilir. Biz çocuklarımızı ‘Süper taşıyıcı olabilir’ diye kendimizden uzak tutmamız son derece yanlış bir algı ve davranış olur” diye konuştu.

18 yaş üstü sokağa çıkan gençlere uyarılarda bulunan Çelik, “Bir kere eve girdikten sonra mutlaka ellerini yıkayacaklar. Bu en basit önlemdir. Maskelerinin dış yüzeyine dokunmayacaklar. Ellerini yıkamadan da yüzlerine temas etmeyecekler. Bu çok önemlidir. Dışarıda da sosyal mesafenin mutlaka korunması lazım. Özellikle kapalı ortamlarda mutlaka maskemizi takacağız. En önemlisi de el hijyenine dikkat edeceğiz. Çünkü bu yolla bulaşan hastalarımız var" ifadelerini kullandı.

"Virüsü birbirimize bulaştırmayı engellersek ikinci dalga gelmeyecek"

Virüsün bulaşmasına karşı korunmanın yolunun Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat etmekten geçtiğini aktaran Çelik, kurallara uyulduğu takdirde sadece insanda yaşayan virüsün kendiliğinden kaybolacağını ve ikinci dalganın gelmeyeceğini söyledi.

Hem yoğun bakımda yatan sayısında azalma hem de vaka sayısında ciddi azalma olduğunu kaydeden Çelik, devamında şunları söyledi:

Makineye bağlı hasta sayımızda azalma var. Onu görmekteyiz. Dolayısıyla havaların ısınması, insanların sosyal mesafeye uyması ve yalan yanlış bilgilere kulak asmaması önemlidir. Virüsün hastalık yapıcı gücü de azalmış gözüküyor ama kanıtlanmış bir şey yok. Umut ediyoruz ki virüsün hastalık yapıcı gücü çok daha azalır ve ortadan kaybolur. Şuanda gördüğümüz şey bu. Ciddi seyreden hastalık kısmı çok daha azalmış durumda. Daha az ciddi hasta görüyoruz. Umut ediyoruz ki bu böyle devam edecek. Belki de yaz ayında hiç rastlamayacağız.

 

Independent Türkçe, İHA


 

DAHA FAZLA HABER OKU