Game of Thrones’un 8. sezonuna dair bildiğimiz her şey

**Game of Thrones’un 8. sezonuna dair “sürprizbozan” içerir**

Ak Gezenler emirlerindeki ejderhayla duvarı deldi. Westeros'un kaderi artık bir Stark piçinin, alkolik bir cücenin, yüzü belirsiz bir kızın, bir kızıl cadının, kuzguna dönüşen bir oğlanın ve ejderhaların annesinin elinde.

Game of Thrones 14 Nisan itibarıyla ekranlara döndü. George RR Martin'in kralları, kraliçeleri ve yoksulları anlattığı dev masalının sonuna yaklaşıyoruz. Game of Thrones'un 8. ve son sezonu da destansı görünüyor. 

Peki yeni sezon hakkında neler biliyoruz? Cevabı başka yerde aramaya gerek yok. The Independent 8. sezona dair şu ana kadar bilinen her şeyin kapsamlı bir listesini hazırladı. Yeni oyunculardan sezon tahminlerine kadar her şey bu listede!

8. sezona kadar neler gördük?

HBO bilgi sızmasını önlemek için son sezona ilişkin bilgileri şimdiye kadar çok gizli tuttu.

İlk olarak sevilen karakterlere dair küçük ipuçları içeren ve dizinin içinde yer almayan görüntülerden oluşan birkaç kısa tanıtım videosu yayınlanmıştı. Bu ilk tanıtımlar, 8. sezonun yayın tarihinin duyurusuyla aynı ana denk gelmişti. Tanıtımda Jon Snow (Kit Harrington), Sansa Stark (Sophie Turner) ve Arya Stark (Maisie Williams) Winterfell'in mahzen mezarında, ölü Starkların sesleri yankılanırken yürüyordu.

Bu arada dizinin hayranları, HBO'nun bu kısa tanıtım videosunda, bir anlığına, Sansa ve Jon'un birbirlerini kucakladığını da gördü. Öne çıkan diğer önemli noktaysa Daenerys (Emilia Clarke) ve Sansa’nın ilk kez bir araya gelmesiydi.

Fotoğraflara gelecek olursak, HBO’nun bu konuda daha dürüst davrandığını söyleyebiliriz. Kanal, yeni sezondan son birkaç bölüme kalabilen 13 ana karakterden 14 fotoğraf yayımladı. Tıpkı fragmanlar gibi fotoğraflarda da ayrıntıları gösteren çok az şey var. Ama en azından Jon, Dany ve Tyrion'un Winterfell'e gittiğini biliyoruz.

Kaç bölüm var?

İlk 6 sezonun hepsi 6 bölümden oluşurken sadece 7. sezon 7 bölümdü. Dizi sorumluları David Benioff ve D. B. Weiss, yeni sezonda yalnızca 6 bölüm çekmeye karar verdi. (İkili, başlangıçta 6 bölüm yerine 3 uzun metrajlı film yayımlamak istemiş ama HBO buna karşı çıkmıştı.)

Haberler, her bölümün 60 dakika standardından daha uzun şekilde, 80-90 dakika olacağını yazmıştı. Bu iddia, sezonun 2 saat süren uzun bir bölümle başlayacağını, kalanların da en az 80 dakika süreceğini iddia eden HBO’nun Fransız yayıncılarından birinin sızdırdığı bilgiyle desteklenmişti.

Ayrıca söylentilere göre her bir bölümün yapımı 15 milyon dolara (yaklaşık 82 milyon TL) mal oldu. Oyuncuların ne kadar kazandığına dair çeşitli haberler de geldi. Ancak Variety daha önce Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister), Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Kit Harrington (Jon Snow) ve Lena Headey’in (Cersei Lannister) bölüm başına 500 bin dolar (2 milyon 718 bin TL) kazandığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölüm yazarları ve yönetmenleri kim?

Meşhur “Kanlı Düğün”ü yönetmesiyle bilinen David Nutter; geçen sezonun "Eastwatch" bölümünde imzası olan Dave Hill'in prömiyer de dahil olmak üzere yazdığı son 6 bölümün 3’ünü yönetti. Yapımcı Bryan Cogman 2. bölümü, Benioff ve Weiss ise son 4 bölümü yazdı. Bunun yanında "Piçlerin Savaşı"nın yönetmeni Miguel Sapochnik 3. ve 5. bölümleri yönetirken, Benioff ve Weiss ise diğer yaratıcıların (örn. Breaking Bad, Sopranos ve Mad Men yaratıcıları) yaptığı gibi dizinin son bölümünü kendisi yönetti.

 

 

Yeni oyuncular

Bu destansı hikayeyi bitirebilmek için elimizde yalnızca 6 bölüm var. Bu açıdan birkaç yeni karakterin ortaya çıkması pek de şaşırtıcı değil. "Northern Girl" ve "Boy" gibi bölümlerin detayına girersek, oyuncu seçimlerinin belirsiz olduğunu söyleyebiliriz. Elimizde çok az veri bulunuyor. Ancak Son Krallık’taki Marc Rissmann rolünü -kitaplarda Altın Grup'un lideri olan- Harry Strickland’ın üstlendiği daha önce bildirilmişti.

Kim dönüyor? (Sürprizbozan bilgi içerir)

Tüm ana oyuncularla birlikte, Carice van Houten kısa süre önce -daha sonra sildiği- Instagram hesabında Kızıl Kadın'ın döneceğini ağzından kaçırdı. 7. sezonun son bölümünde Jon Snow'un gerçek babasını canlandıran Gallerli oyuncu Wilf Scolding de Instagram'da döneceğini ima eden bir paylaşım yaptı. Beklenildiği gibi, daha sonra paylaşımını sildi. Dönmeye niyeti olmayan Mark Gattis ise canlandırdığı Tycho Nestoris karakteri için, "Ben yokum, öyleyse hayatta kalacağım" dedi. Ellie Kendrick’in Meera Reed’i de geri dönmeyecek gibi görünüyor. O da daha önce şöyle söylemişti: "Bildiğim kadarıyla ben yer almıyorum."

Ayrıca Joe Dempsie, Gendry karakteri için yeni sezonda büyük bir rol üstlenerek, “Bu sezon kesinlikle iyi geçti" dedi ve son sezon için "iyi bir parça" çektiğini söyledi.

 

 

Tüm savaşlara son verecek bir savaş:

Gizlilikten dolayı 8. sezonda yaşanacaklara dair kesin bir şey bilmiyoruz. Ancak ekibin Kuzey İrlanda’nın Moneyglass Üssü'nde, büyük savaşı çekmek için 55 gün geçirdiğini biliyoruz. Bu süre diğer Game of Thrones savaşlarına harcanan süreden daha fazla. Dinklage, çekilen sahnenin "'Piçlerin Savaşı'nı oyun parkı gibi gösterdiğini" söyledi.

Oyuncular, Winterfell'deki büyük bir savaşın yoğun ve yorucu çekimleri yüzünden Arya'yı canlandıran oyuncunun “çöktüğünü” dile getirdi.

Maisie Williams da durumunu şu şekilde açıkladı:

"Her yıl savaşı atlatıyorum. Savaş eğitimini düşünürsek bu, Arya için çok tuhaf. Bu benim ilk savaş deneyimim. O yüzden çok etkilendim."

Dizide Ser Jorah Mormont'ı oynayan Iain Glen de savaş sahneleri için hazırlanan yorucu programın, oyuncu kadrosunda "perişanlık" hissi yarattığı konusunda hemfikir. Glen, "Bu Thrones'ta yaşadığım en tatsız deneyimdi" dedi ve ekledi:

"Gerçek bir sınavdı ve gerçekten yorucuydu. Sabah 7'de uykuya dalıyorsunuz ve öğle saatlerinde uyandığınızda hala çok yorgun oluyorsunuz. Gerçekten hiçbir şey yapamıyor, sonra da sete dönüyorsunuz. Bunun dışında bir hayatınız yok ve çalışma arkadaşlarınız çok iyi aktörler."

Tazı karakterini oynayan oyuncu Rory McCann de sette isimsiz bir oyuncunun bile çöktüğü savaşla mücadele etti. McCann, herkesin bunu bir daha yapmak zorunda kalmayacağı için şükrettiğini söyledi.

Savaş, devasa Winterfell setini inşa etmek için aylar harcayan ekip tarafından "Uzun Gece" olarak adlandırıldı. Davos'a hayat veren Liam Cunningham "Ekibin günde 40 bin adım attığını duydum" dedi.

Daha önce "Piçlerin Savaşı"nın çekilmesine yardım eden yönetmen Miguel Sapochnik, "Yüzüklerin Efendisi: İki Kule"deki devasa "Miğfer Dibi" savaşından ilham aldıklarını söyledi. Sapochnik, "Daha önce çektiğim Game of Thrones savaşlarını, genellikle Jon’un bakış açısından çektim" dedi ve bu kez 20 kadar daha oyuncusunun olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Şu anda kimin hikayesini anlatıyorum diye düşünüp durdum.'"

 

 

Açılış sahnesi:

Sezonun Daenerys ve Jon Snow'un Winterfell'e ulaşmasıyla başlayacağının doğrulanmasının ardından Entertainment Weekly'nin yakın tarihli bir haberinde diğer sahneler şu şekilde betimlendi:

"Bu sahnenin ardından, Ölüler Ordusu'nun kaçınılmaz istilasıyla yüzleşmeye hazırlanan, bazıları daha önce hiç tanışmayan ve çoğu karmaşık bir geçmişe sahip karakterlerin, heyecan verici ve gergin bir şekilde bir araya gelişi var."

Final:

HBO final konusunda sessiz kalmış olabilir, ancak oyuncu kadrosu, dizinin nasıl biteceği hakkında defalarca konuştu. Emilia Clarke, Daenerys’in son anlarıyla ilgili şunları söyledi:

Bunun Daenerys'in kim olduğuna dair insanların ağzında kalıcı bir tat bırakacağını bilmek beni mahvetti."

Sophie Turner, dizinin finalini "tatmin edici" olarak nitelendirdi ve 8. sezonun "her zamankinden daha kanlı; ihanet, savaş ve tehlike dolu olduğunu" söyledi.

Peter Dinklage de sorumluların diziyi "zekice bitirdiğini" söyledi ve ekledi:

"Hayal edebileceğimden daha iyi. Siz bunu hak ettiniz. Trajik olsun ya da olmasın karakterim açısından güzel bir son."

HBO’nun dram türündeki dizisinin Kıdemli Başkan Yardımcısı Francesca Orsi, senaryonun ekibi ve oyuncu kadrosunu ağlattığını söyleyerek, son bölüm hakkında konuştu.

Dizi sorumlularıysa son bölümü Breaking Bad’le karşılaştırdı ve Weiss şöyle dedi:

"'İtiraf etmeliyim ki, ben ve diğer herkes için diziyi bitirmenin en iyi yolu bu,’ diyemeyeceğiniz, imkansız bir gerçeklik."

Weiss sözlerine, "Breaking Bad (finali) tartışmasının burada da olmasını ümit ediyorum, 'Bu bir A mı yoksa A + mı?'" şeklinde devam etti.

 

 

Sahte sahneler:

Sahte sahneleri çeken yönetmenlerle ilgili birçok haber yapıldı. Yönetmen David Nutter bunların kısa süre önce gerçekleştiğini onayladı. Hangi sahnelerin sahte olduğunu bilip bilmediği sorulduğunda, "Ah, evet. Evet, elbette" dedi.

Yapımcılar tarafından alınan güvenlik önlemleri hakkında da şunları söyledi:

"Bazen ilginç yerlerde fotoğrafçılar vardı - inşaat vinçleri ve çılgınca tırmanmış, görüntü elde etmeye çalışıyordu. Onlar her yerdeydi ve olup biteni anlamaya çalışıyordu. Ancak bunlar, sette kesinlikle hiçbir gazetenin olmaması gereken durumlardı. Yapım ekibi kimsenin ne olacağını bilmediğinden emin olmak istedi ve buna her zamanki gibi çok önem verdi. Ekip, Gestapo’ya benzer. Cevap almak zordur."

Ayrıca, Ian Glenn "paranoyak yapımcıların" "yazılı tek bir kelimeye" izin vermediğini de sözlerine ekledi:

"Her şeye, farklı güvenlik özelliklerine sahip iPad'ler aracılığıyla erişildi. İtiraf etmek gerekirse bu aktörler için problem yarattı."

Garip bir ifşa:

İzleyici olarak, Jon Snow ve Daenerys Targaryen'in talihsiz aşıklar olduğunu biliyoruz (Jon’un babası aslında Prens Rhaegar Targaryen). Emilia Clarke ve Kit Harrington, konuya dair konuştu.

Harrington, "Jon, kitabına göre oynayan biri. Yalan söyleyemez" dedi ve ekledi: Dany hakkında bilgi edinmek onun için çok acı olurdu.

Clarke da, karakterinin Jon'a olan duygularından şu şekilde bahsetti:

"Jon'u gerçekten seviyor. Kim olduğunu öğrenmiş olsaydı, derinden yaralanırdı."

Dizi sorumlusu Weiss de yorum yapmak için hazırdı:

"Dramatik bir bakış açısıyla ilginç şeyler oluyor. Çünkü hikaye artık Jon’un ailesinin kim olduğu hakkında değil, Jon öğrendiğinde ne olacağıyla ilgili."

 

 

Özel birleşme:

Sean Bean daha önce, geçmişteki ve şimdiki oyuncuları içeren özel bir bölümün Belfast'ta çekildiğini, Conan OBrien'in bir defalık olaya ev sahipliği yaptığını açıkladı.

HBO o zamandan bu yana, 1. sezondan 8. sezona kadar tüm bölümleri içeren özel bir set hazırlanacağını duyurdu.

HBO patronunun tepkisi:

HBO patronu Richard Plepler, Altın Küre'de 8. sezona dair cezbedici açıklamalar yaptı.

Plebler ayrıntılar konusunda sessiz kalarak, son 6 bölümü şu şekilde yorumladı:

"Bu bir gösteri. Adamlar resmen 6 film yaptı. Onları izlerken, sanki bir film izliyor gibi tepki verdim. Dizi sorumluları David Benioff ve D.B. Weiss çıtanın yüksek olduğunu biliyordu. Ve çıtayı aştı. Onları CGI olmadan 2 kez izledim ve dehşet içindeyim. Herkes olağanüstü bir hikaye anlatıcılığına ve büyülü bir prodüksiyona büründü."

Başka bir dev kale:

Yapım sırasında, Belfast'ta yeni yapılmış bir kale seti tespit edildi. Başlangıçta, inşaatın daha önce kurulmuş bir yer için ekstra yapıldığına inanılıyordu. Ancak görüntüler kısa sürede 3'e katlanmış, epey karmaşık bir yapı ortaya çıkardı. Yapı, yalnızca Winterfell çerçevesiyle uyumluydu. Yorumcular, Kralın Şehri'nin yanarken resmedilmesi için kurulmuş dekorlar olabileceğine inanıyor. Bu da ejderhaların başkente geldiği anlamına geliyor.

Ateşten konuşmak...

Dizinin bir hayranı, Winterfell setinden geçerken bütün yerin ateş altında olduğunu göstermişti. Gece Kralı, ejderhadan en iyi şekilde yararlanmış gibi görünüyor.

Buz örümcekleri?

1. sezonda Bran'la konuşan Yaşlı Dadı, Ak Gezenlerin "buz örümcekleri"nden bir ordu kurduğunu söylemiş ve şunları eklemişti:

"Şehirler ve krallıklar arasında gezindiler; ölü atlarını sürdüler. Beyaz ve tazılar kadar büyük örümceklerle avlandılar."

İzleyiciler, bu korkunç böceklerin ne zaman ortaya çıkacağını merak ediyordu. John Howe’nun tasarladığı 2020 takviminin Buz ve Ateşin Şarkısı temalı kapağında, bu yaratıklarla tanışmıştı. Böceklerin dizide görünüp görünmeyecekleri bir gizem olarak kalsa da, örümcek fobisi olanlar dikkat etmeli.

 

 

Kralın Şehri’nde...

Kit Harrington ve John Bradley’in canlandırdığı Jon Snow ve Samwell Tarly; bir sahnede beraber görüldü. Aslında Sam'in, Jon'un yönetimindeki Winterfell'de ortaya çıkması şaşırtıcı olmazdı. Ancak ikili, Kuzey’de değil, düşmanları Cersei'nin bulunduğu Kralın Şehri’nde çekim yaptı. Yoksa farklılıklarını bir kenara koyabildiler mi?

İki favori karakter tekrar bir arada:

Nikolaj Coster-Waldau ve Gwendoline Christie yeniden bir araya geldi. Dedikodular, 4. bölümde, Brienne ve Jaime'nin Ak Gezenlere karşı yan yana savaşmak zorunda kalacağını iddia ediyor. Savaşın tam olarak nerede olacağı belli değil.

Acılar dininceye dek...

Coster-Waldau'ya açılan bir dava sayesinde, Jamie karakterinin sezon sonuna kadar hayatta kalacağını öğrendik. Mahkemedeki belgeler, onun 6 bölümde de yer alacağını gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/features

Independent Türkçe için çeviren: Beşire Korkmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU