Ürdün İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak kararını reddediyor

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’ni ilhak etmeyi planlıyor

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi (Reuters-Arşiv)

 

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve ABD Başkanı Mike Pompeo dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, İsrail ve Filistin arasındaki barış süreci ile ilgili gelişmeleri ele aldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Safedi, Pompeo ile telefon görüşmesinde İsrail'in Batı Şeria'daki Filistin topraklarını ihlal etmesini 'barış şansını baltalaması' nedeniyle reddettiklerini dile getirdi.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı sona erdirmek ve iki devletli bir çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak için 'doğrudan ve ciddi müzakerelerin başlatılması' çağrısında bulunan Safedi, “Adil ve kapsamlı bir barış, Ürdün'ün sürdürmeye devam edeceği bir stratejik Arap seçimidir” dedi.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni ilhak etmeyi planlıyor. Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinde 600 binden fazla İsrailli yaşıyor.

Ürdün, İsrail'i Filistin topraklarına ilhak etmenin barış şansını öldüreceği ve yıkıcı sonuçları olacağı konusunda uyarmaya devam ediyor.

Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, geçtiğimiz hafta İsrail ile ilişkileri yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilecekleri uyarısında bulunarak,  "İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etmek için tek taraflı adımlarını kabul etmeyeceğiz ve tüm boyutlarıyla İsrail ile olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirme fırsatımız olacak" şeklinde konuşmuştu.

Ürdün Kralı 2. Abdullah ise geçtiğimiz hafta Almanya merkezli Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, İsrail'in Temmuz'da Batı Şeria'yı ilhak etmesinin Ürdün ile büyük bir ihtilafa yol açacağını vurgulamıştı.

Uzmanlar, bu adımın Ürdün'ün 1994 yılında İsrail ile imzaladığı barış anlaşmasından çekilmesine yol açabileceğini düşünüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU