Namibya "ekinleri ve çiftçileri korumak" için filleri itlaf ediyor

Yerli fillerde görülen nüfus patlaması yerel geçim kaynakları için tehlike arz ediyor

Afrika'da fillerin itlafı 1995'te yasaklanmıştı ancak nüfus patlamasının ardından 2008'de yeniden serbest bırakıldı (AFP)

Namibya'da 10 fil hasat mevsiminde fillerin tarım alanlarına girip ekinleri yok etmesinden sonra başlayan itlafta vahşi yaşam yetkilileri tarafından vuruldu.

Çevre, Orman ve Turizm Bakanlığı Sözcüsü, fillerin insan hayatını tehlikeye attıkları için itlaf edildiğini ve tehlikeli olarak işaretlendiğini söyledi.

Romeo Muyunda, çiftçilerin ve ekinlerinin korunması için bu kararın gerekli olduğunu da sözlerine ekledi. Devrilen fillerden elde edilen et, hasadı filler tarafından çiğnenmiş toplulukların üyelerine verildi.

Muyunda, "Normalde bu mevsimde filler insanlara dehşet salar. Proaktif olmaktan başka seçeneğimiz yoktu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Romeo Muyunda, çiftçiler ve ekinleri için sorun yaratan fillerin, başka çözüm bulunamadığı zaman son çare olarak öldürüldüğünü söyledi. İtlaf izninin verilmesi için, önce sürülerin yerinin değiştirilmesi ve gebeliklerin önlenmesi gibi yöntemlerin uygulanamayacağının kabul görmesi gerekiyor.

Güney Afrikalı bakanlar daha önce fil nüfusu yönetimi konusunu “şeytani derecede karmaşık” olarak adlandırmıştı. Bu konu yıllarca avlanmadan sorumlu yöneticileri ve hayvan hakları gruplarını karşı karşıya getirdi.

Bu ülke 1995'te itlafı yasaklamıştı ancak fil nüfusunun yaklaşık 10 yıl içinde 8 binden 20 bine yükselmesinden sonra 2008'de itlafı yeniden devreye soktu.

Namibya, toprakları insan yerleşimleri tarafından gasp edilen türlerin sebep olduğu tehlikeleri yöneterek türün korunmasını dengelemeye çalışan diğer birkaç Afrika ülkesinden biri.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU