İlk İran petrol tankeri, herhangi bir ABD müdahalesi olmadan Venezuela'ya ulaştı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani daha önce ABD’yi tankerlere müdahale etmemesi için uyarmıştı

Ekonomik darboğazda olan Venezuela yakın zamanda ülkenin altınlarının bulunduğu İngiltere Merkez Bankası'na altınlarının satışının gerçekleştirilmesi amacıyla dava açmıştı (AP)

Yaptırımlar ve ekonomik kriz nedeniyle petrol rafinerilerini yeterli çalıştıramayan Venezuela’ya, İran’dan gönderilen 5 akaryakıt tankerinden ilkinin Venezuela sularına girdiği aktarıldı.

The Guardian'ın haberinde, Fortune (Talih) isimli petrol tankerinin cumartesi geç saatlerde Karayip sularından Venezuela kıyılarına doğru ilerlerken ABD’nin herhangi bir müdahalesine dair belirtiyle karşılaşmadığı ifade edildi. Venezuelalı yetkililerin tankerin ulaşmasını kutladığı aktarıldı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “İran ve Venezuela zor zamanlarda birbirlerini hep destekledi. Bugün ilk benzin tankeri halkımız için ulaştı” ifadelerini kullandı.

İlk tankerin ve arkasından gelecek diğer dördünün açık deniz yolculuğunu İran ve Venezuela arasındaki ilişkiler gelişirken tamamlayacağı belirtildi. Washington her iki ülkenin yönetimini de baskıcı rejimler diye niteliyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, eğer Washington yönetimi İran petrolünü Venezuela’ya taşıyan tankerlere yönelik herhangi bir sorun çıkarırsa misilleme niteliğinde önlemlerin alınacağı konusunda ABD’ye uyarıda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ruhani’nin, “Petrol tankerlerimiz eğer Karayip Denizi’nde ya da dünyanın herhangi bir yerinde Amerikalıların çıkardığı bir sorunla karşılaşırsa, (ABD) onlar da sorun yaşayacak” ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

Ruhani, “İran hiçbir zaman çatışma başlatmayacak. Her zaman egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü savunmaya ve ulusal çıkarlarımıza hizmet etmeye yönelik meşru hakka sahibiz. Amerikalıların hata yapmayacaklarını umuyoruz” dedi.

Her iki hükümetin aktardığına ve TankerTrackers.com gibi kaynakların yaptığı ölçümlere göre, İran’a ait tankerler Venezuela’ya yaklaşık 1 milyon 53 bin varil akaryakıt taşıyor.

Venezuela’nın dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip olsa da son yirmi yılda üretimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle petrol ithal etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Analistler İran tankerlerinin taşıdığı akaryakıtın Venezuela’nın yaklaşık iki ile üç haftalık ihtiyacını karşılayacağını belirtiyor. 

Tartışılan herhangi bir seçenek konusunda detaylı bilgi verilmese de üst düzey ABD’li yetkililerin Washington’ın önlemler almayı planladığı aktarıldı. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU