Dünyanın en büyük ikinci uçak motoru üreticisi Rolls-Royce 9 bin kişiyi işten çıkarıyor

Boeing and Airbus için uçak motoru üreten Rolls-Royce, salgının üretimi durdurmasıyla oluşan maliyeti karşılamakta zorlanarak 52 bin kişilik istihdamından 9 bin kişi ile yollarını ayırıyor

Fotoğraf: Reuters

General Electric’ten sonra dünyanın en büyük ikinci uçak motoru üreticisi Rolls-Royce, 9 bin kişiyi işten çıkarıyor. 

Koronavirüs salgınının üretimi durdurmasıyla oluşan maliyeti karşılamakta zorlanan İngiliz devi, işten çıkarmaların büyük kısmını şirketin İngiltere’nin Derby kentindeki merkezinde yapacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplamda 52 bin kişiyi istihdam eden şirketin CEO’su  Warren East, “Bu bizim yarattığımız bir kriz değil. Karşı karşıya gelmek zorunda olduğumuz ve başa çıkmamız gereken bir kriz” ifadelerini kullandı.

Şirketten yapılan açıklamada ise pandemi nedeniyle yaşanan krizden büyük ölçüde etkilenen havacılık sektörünün toparlanmasının birkaç yıl alabileceği belirtildi.

Konuya ilişkin olarak İngiltere’nin önde gelen sendikalarından Unite’ın Genel Sekreteri Steve Turner ise, “İşten çıkarma kararı utanç verici bir fırsatçılık. Bu şirket daha önce çalışanların izne çıkarılması ve maaşlarının ödenmesi için kamu yardımdan faydalandı” diye konuştu. 

114 yıllık marka  

İngiliz mühendis Charles Rolls ve Birleşik Krallık’ın ilk motorlu araç satıcısı Henry Royce tarafından 1904’te kurulan Rolls-Royce, yalnızca bir “lüks otomobil markası” değil. 

Boeing and Airbus’ın ürettiği uçaklara motor tedarik eden, tam adıyla Rolls-Royce Holding, askeri uçaklar ve gemiler için de üretim yapıyor. 

1990’ların başına kadar isim hakkı Volkswagen’de bulunan Rolls-Royce, 1998’de diğer bir Alman devi BMW’ye satılmıştı. BMW, 2003’te Rolls-Royce Motor Cars Limited şirketini kurdu. Bu şirketin 2003’ten önce üretilen tüm Rolls-Royce marka araçlarla ilişkisi kopmuş oldu. 


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU