Rusya’nın Suriye’ye F-16’nın rakibi olarak bilinen 6 yeni Mig-29 uçağı verdiği iddia edildi

Moskova yönetiminin, Mig-29'ları İran üzerinden gönderdiği ileri sürüldü. Savunma uzmanı Hakan Kılıç, Mig-29’ların F-16’lara rakip olarak üretildiğini söyledi

MİG 29'lar Suriye Ordusu'nun elinde az sayıda olsa da bulunuyor / Fotoğraf: AA

Askeri haberlere yer veren bulgarianmilitary.com sitesinde 16 Mayıs 2020 günü yayınlanan ve İranlı kaynaklara dayandırılan bir haberde, Rusya'nın, Suriye’ye en az 6 yeni Mig-29 savaş uçağı gönderdiği iddia edildi.

"Rusya, Esad ordusunu desteklemek için Suriye'ye altı MiG-29 savaş uçağı gönderdi" başlığıyla duyurulan haberde, uçakların önce Rusya'nın Volga bölgesinden İran'ın Hamedan şehrindeki hava üssüne getirildiği belirtildi.

Modernize edilmiş uçakların İran'ın Hamedan şehrinden de Suriye’ye sevk edileceği iddia edildi.

Söz konusu uçakların Rusya tarafında mı Suriye tarafından mı kullanılacağı açık olarak belirtilmese de sosyal medyada Suriye Ordusu'na yakın kimi hesaplar Suriye Hava Kuvvetleri'ne devredileceğini öne sürdü.

Sitede çıkan haberde Rusya’dan bu konuda resmi bir açıklama olmadığı da belirtildi.

bulgaria.PNG

 

Konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız Savunma Uzmanı Hakan Kılıç, söz konusu uçakların Suriye tarafından satın mı alındığının yoksa Rusya tarafından hibe mi edildiğinin bilinmediğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

hakankılıç.jpg
Hakan Kılıç, MİG 29'ların özelliklerini anlattı / Fotoğraf:Twitter@hkilichsword

 

Suriye MİG 29'larını F-16’ların karşısına çıkarmamıştı

Daha önceden Mig-29  kullanıcısı olan Suriye, pilot ve bakım sıkıntıları sebebi ile elinde sayısı belli olmayan ama çok çok az olan Mig-29’lar ile Bahar Kalkanı harekatı sırasında Türk F-16’ların karşısına çıkamamıştı. 6 adet uçak da gelecekteki muhtemel çatışmalarda çok etkili olmaması gerekir ama modern Rus hava-hava mühimmatları ile donatılmışlar ise tehlikeli olabilirler.

f16.jpg
Kılıç, MİG 29'ların Sovyetler döneminde F-16'lara (fotoğraftakiler) rakip olarak üretildiğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

Sovyet’ler döneminde F-16’lara rakip olarak üretildiler

Mig-29’ların Soğuk Savaş zamanında SSCB tarafından F-16’ya karşı, F-16 muadili olarak üretilmiş çift motorlu bir avcı uçağı olduğunu söyleyen Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

Bizim Blok50+ konfigürasyonu F-16’ların aviyonik/elektronik/silah sistem kabiliyetleri ile baş edebilecek Mig-29 konfigürasyonundan verildiğini sanmıyorum. Sonuçta Rusya’da Mig-29 çok modernizasyon geçirdi ama muhtemelen eski versiyonları verdiler diye tahmin ediyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU