ABD Sağlık Bakanı Azar: En yüksek ölü sayısı bizde çünkü Amerikalılar çok sağlıksız

"Amerika Birleşik Devletleri'nde önemli ölçüde orantısız eşzamanlı hastalık yükümüz var: Obezite, yüksek tansiyon diyabet"

ABD'nin New York kentinde Kovid-19 hastalığı nedeniyle 28 binden fazla kişi hayatını kaybetti (AFP)

CNN'e konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, koronavirüs pandemisinde daha yüksek ölüm orana, ABD halkındaki yüksek sayıda eşzamanlı hastalığın yol açtığını söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, pazar günü verdiği röportajda ABD'de çok sayıda koronavirüs vakası ve ölümü görülmesinin sorumluluğunu “daha yüksek risk taşıyan” Amerikalıların sayısında buldu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


CNN'deki State of the Union (Birliğin Durumu) programında konuşan Azar'a, ABD'de neden dünyanın geri kalanına kıyasla orantısız olarak yüksek sayıda ölüm görüldüğü soruldu.

Azar bunun nedeninin, Kovid-19'a yakalandığında ciddi komplikasyon geliştirme riski daha yüksek olan eşzamanlı hastalığa sahip Amerikalılar olduğunu söyledi.

Azar, Jake Tapper'a yaptığı açıklamada, ABD nüfusunun "topluluğumuzdaki birçok bireyi, altta yatan önemli hastalıklar, sağlık düzeyi farklılıkları ve eşzamanlı hastalıklar yüzünden bilhassa Afro-Amerikalı ve azınlık topluluklarını risk altında bırakan önemli sağlıksız eşzamanlı hastalıklara" sahip olduğunu söyledi.

Azar, "Bu, kesinlikle ele almamız gereken talihsiz bir sağlık sistemi mirası" diye ekledi.

Amerikan halkını sağlıksız yaşam tarzı sürdürmekle suçlayıp suçlamadığının açıklığa kavuşturması istenen Azar "ABD'de önemli ölçüde orantısız eşzamanlı hastalık yükümüz var: Obezite, yüksek tansiyon, diyabet... Bunlar, bizi her türlü hastalık yükü için bizi risk altında bırakan kanıtlanmış gerçekler" dedi.

Azar daha sonra şöyle söyledi: “Kimse bir bireyi sağlık durumundan ötürü suçlayamaz, bu saçma olur."

Azar, müdahalelerinin New York gibi yoğun noktalarda bile hastalığın yükünü sağlık sistemi kapasitesi içinde tutma şekliniyse övdü.

ABD'li bakan "Her ölüm bir trajedidir ancak sonuçlar çok daha kötü olabilirdi" ifadelerini kullandı.

Azar ayrıca ülkeler arasındaki farklı test politikalarının vaka sayısını saymayı zorlaştırdığını ve ABD'deki ölüm oranlarının bazı ülkelerden daha düşük olduğunu iddia etti.

Pazar günü ABD'de teyit edilmiş 1,48 milyon Kovid-19 vakası ve 89 bin 207 ölüm kaydedildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU