Telle ağzı bağlanıp, kötü muameleye uğrayan Güneş köpek ve iki yavrusu artık güvenli ellerde

Diyarbakır Silvan’da ağzı telle bağlanmış ve kötü muamele görmüş olarak bulunan köpeğe, Yaşama Tutunan Patiler Derneği sahip çıkararak Ankara’ya götürdü. Köpeğe kötü muamele edenler araştırılıyor

Güneş köpek ve iki yavrusu artık güvende / Fotoğraf: Twitter@kopekvelisiii

Diyarbakır Silvan’da geçen pazartesi günü ihbar üzerine bir köpek ağzı telle bağlanmış ve kötü muamele edilmiş halde bulundu.

Yaşama Tutunan Patiler Derneği'nden Buket Özgünlü, ihbarın bölgede hayvanlar için besleme yapan bir kız öğrenciden geldiğini belirtti.

Silvan’a oto sanayisine giderek hayvanı ağzından telle bağlanmış, hayli kötü muamele edilmiş olarak bulduğunu ifede eden Özgünlü, "Esnafın, ‘Oto Sanayi’nde bir tane köpek var. Her seferinde ağzı telle bağlanmış buluyoruz, teli çıkarıyoruz ancak yine yapılıyor. Çok üzülüyoruz’ demeleri üzerine bölgede hayvanları besleyen arkadaşımız bizi aradı. Kendisinin tek başına bir kadın öğrenci olduğu için oto sanayine gidemediğini söylemesi üzerine Diyarbakır’da olan bir veteriner arkadaşımıza söyledik" dedi.

buke.jpg
Buket Özgünlü, kötü muameleye uğrayan köpeğin son durumu hakkında bilgi verdi / Fotoğtaf: Independent Türkçe

 

Hazırlanacak raporun ardından suç duyurusunda bulunulacak

Diyarbakır’da ilk müdahalesi yapılan ve Güneş adı verilen köpeğin Ankara’ya getirilerek Pet 312 Veteriner Kliniği’nde tedaviye alındığını belirten Özgünlü, “Telden dolayı ağzındaki yırtılma enfeksiyona dönüşmüş onun tedavisine çalışıyoruz. Vücudunda başka yaralar da var. Annemizin iki de yavrusu var. Onları da getirdik. Artık burada yaşayacaklar. Hazırlanacak raporun ardından suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı. 

Güvenlik kameralarından faile ulaşılamadı

Olayla ilgili polisin de çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Özgünlü, şunları söyledi:

“Polis arkadaşlar da çok yardımcı oldu. Ancak oto sanayinde bulunan beş kameranın sadece dükkanların önünü gösterdiğinden faili tespit edemediklerini ama aramalarını sürdürdüklerini söylediler

 

silvanköpek.jpg
Güneş köpeğin tedavisi sürerken, saldırganın tespiti için çalışma sürüyor / Fotoğraf: Twitter@kopekvelisiii

 

“Hayvana şiddette bir iki yıldır artış var, her gün 10-12 ihbar alıyoruz”

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (Haykonfed) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan ise son bir iki yıldır hayvanlara yönelik kötü muamele olaylarında ciddi artış olduğunu iddia ederek, “Sadece biz her gün en az 10-12 kötü muamele ihbarı alıyoruz. Diğer kurumlara gelen ihbarların haddi hesabı yok” dedi.

"Psikolojisi bozuk insanlar acısını ilk hayvanlardan çıkarıyor"

Hayvanlara yönelik kötü davranışların artmasının bir nedenini toplumda psikolojik sorunların çoğalmasına bağlayan Özkan, “Psikolojik, ruhsal sıkıntı yaşayan gücü ilk kime yetiyorsa önce ona saldırıyor. Bu da çoğunlukla ilk önce hayvanlar oluyor. Sonrasında kadına çocuğa saldırdığına dair çok örnek var” ifadelerini kullandı.

haydarözkan.jpg
Haydar Özkan, hayvanlara kötü muamele edenlere hapis cezası verilmesini istedi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Hapis cezası verilmeli"

Özkan, bir diğer nedenin ise hayvanlara kötü muameleye verilen cezaların yetersiz olmasına bağlayarak, “Başından beri hapis cezası olması gerektiğini savunuyoruz. Yasalarda hayvana kötü muameleye sadece idari para cezası veriliyor. Yasak yerde sigara içme cezası kadar bir hayvanı dövmeniz halinde ceza veriliyor. Sigara içmekle bir hayvana eziyet etmek aynı şey olabilir mi?” diye konuştu.

Yetersiz cezalar saldırganları cesaretlendiriyor

Özkan, sosyal medya sayesinde hayvanlara kötü muamele edenlere yönelik işlem yapılmasını sağladıklarını ancak bunun da bir olumsuz sonucu olduğunu kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: 

Adam sadece para cezası alıp çıkınca aynı zihniyetteki insanlar da cesaretleniyor. Demek ki bir şey olmaz, yakalanırsam da parasını öder çıkarım diyor. Mutlaka daha caydırıcı cezalar uygulanması ve hapis cezası getirilmesi gerekiyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU