Kirpiyi öldürdü; görüntüleri sosyal medyadan yayınladı, tutuklandı

3 kişi nesli tükenme riski olduğu için koruma altında olan oklu kirpiyi, pitbull köpeğiyle yuvasından çıkarıp sopayla öldürdü

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında bulunan oklu kirpinin öldürülmesi ve görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı.

Olay Siverek'in Aşağıkaracaören Mahallesi'nde yaşandı. Akraba oldukları belirtilen H.D, A.D. ve E.D, koruma altındaki hayvanı öldürdükleri görüntüleri kendileri kaydetti. Bu görüntüleri sosyal medyadan paylaşınca da ekipler harekete geçti.

Yakalanıp adliyeye sevk edilen kişiler "4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu"na muhalefet etme suçundan tutuklandı.

İki yıl önce de rastlanmıştı

Oklu kirpi bölgede en son 2 yıl önce görülmüştü. 2017’de Atatürk Barajı'ndaki tünellerde çalışma yapan Devlet Su İşleri ekipleri, durumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bildirince tünellerdeki çalışmalara ara verilmişti. 

Bu tür kirpiler, kemiriciler takımının üyeleri olup bilinen kirpilerden farklıdırlar. Otçul olarak beslenirler ve daha iridirler. 

Tarım alanlarına zarar vermezler ve tek başlarına yaşarlar. Sırtları, omuzları ve boyunlarının arka kısmı sivri bir oka benzeyen içi boş dikenlerle kaplıdır. Bunları avcılarına karşı savunma amaçlı olarak kullanırlar ve hiçbir zaman fırlatmazlar.

Türkiye’de bilimsel adı Hystrix indica olan bir oklu kirpi türü yaşar.

DAHA FAZLA HABER OKU