Almanya sınırlarını 15 Haziran’da açıyor… Diğer Avrupa ülkelerinde durum ne?

Almanya İçişleri Bakanı, Avrupa’daki serbest dolaşımı yeniden inşa etmek istediklerini, bu nedenle 15 Haziran’da sınır kapılarını açmayı planladıklarını söyledi. Ancak bu yalnızca kara yoluyla ulaşımı kapsıyor

Fotoğraf: DPA

1,3 milyondan fazla insanın Kovid-19 hastası olduğu Avrupa’da hükümetler, birer birer kademeli normalleşme uygulamalarını açıklamaya başladı. 

İtalya’da inşaat, imalat ve toptan ticaret sektörlerinde 4,4 milyon insan iş başı yaparken, aile ziyaretlerine ve toplu olmamak şartıyla spor yapmaya izin veriliyor. 

Vaka sayısının en yüksek olduğu dördüncü ülke İspanya’da dükkanlar, oteller, müzeler, kütüphaneler, dini ibadet alanları da sınırlı şekilde açılıyor. 

Ancak “normalleşme” ile ilgili en önemli adımı açıklayan ülke Almanya oldu. 

Daha önce sınır kontrollerinin mayıs ortasına kadar uzatıldığını açıklayan İçişleri Bakanı Horst Seehofer, sınırların 15 Haziran itibariyle açılacağını duyurdu. 

“Avrupa’daki serbest dolaşımı haziran ortasından itibaren yeniden inşa etme hedefimizi netleştirmek adına bu adımı atıyoruz” diyen Seehofer, kararın virüs bulaşma trendinin son günlerde olduğu gibi devam etmesi durumunda hayata geçeceğini de sözlerine ekledi. 

Avrupa ekonomisinin motoru Almanya’nın Polonya, Çekya, Avusturya, Fransa, İsviçre, Lüksemburg, Belçika, Hollanda ve Danimarka’yla sınırı bulunuyor. 

Bunlardan Avusturya’nın Başbakanı Sebastian Kurz, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefon görüşmesi sonrası Twitter’dan “15 Mayıs’tan itibaren Almanya-Avusturya sınırında sadece rastgele kontroller yapılacak. 15 Haziran’dan itibaren ise sınırlar tamamen açılacak” açıklamasını yaptı. 
 


Lüksemburg sınırlarını 15 Mayıs itibariyle açarken, Danimarka için benzer açıklama yakın bir zamanda bekleniyor. 

Fransa ve İsviçre’yle de anlaşmaya varan Almanya’nın geçiş prosedürlerini görüşeceği diğer iki ülke ise Polonya ve Çekya. Zira, Polonya, Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki geçiş kontrollerinin 12 Haziran’a kadar devam edeceğini duyurmuştu. 

Ülkeler İtalya sınırını açmak için istekli değil

Angela Merkel, İsviçre’nin İtalya ile sınırını açmama kararı ile ilgili de “Geride bırakmak istediğimiz yasaklamalara geri dönersek bu çok üzücü olacak. O nedenle dikkatli ve cesur olalım” ifadelerini kullandı. 

İsviçre ile sınırını 15 Haziran’da açacak Avusturya’nın doğru komşuları Slovenya, Macaristan, Slovakya ve Çekya ile ilgili de benzer bir karar alması bekleniyor. 

Ancak Avusturya Başbakanı Kurz, İtalya ile sınır kapılarını açmanın ya da Fransa ve İspanya ile seyahat kısıtlamalarının bir temeli olmadığını, bu ülkelerde hâlâ yeni vaka tespit edildiğini söyledi. 

AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni ise  “Yazın Avrupa’da kesinlikle turizm sezonu açılacak, ama kısıtlamalı ve güvenlik önlemleri içinde” ifadelerini kullandı. 

14 Mayıs itibariyle vaka sayısı İspanya’da 228 binin, İtalya’da 222 binin, Almanya’da 172 binin ve Avusturya’da 16 binin üzerinde.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU