İspanya normale dönüyor, ülkenin yarısı 1. seviyeye geçti

Kovid-19 salgınında vaka sayısında ABD’den sonra 2. sırada bulunan İspanya’da normalleşme çalışmaları sürüyor. Günlük ölü sayısının 123’e düştüğü ülkenin yarısı normalleşme takvimi kapsamında ikinci aşama olan 1. seviyeye geçti

Fotoğraf: AFP

İspanya'da yeni tip koronavirüs  (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 123 hasta hayatını kaybetti. Can kaybında 18 Mart'tan bu yana en düşük artış kaydedilen ülkede, dün de günlük ölü bayısı 143 olarak açıklanmıştı. Böylece düşmeye devam eden ölü sayısı son 3 gündür 200’ün altında kaldı.

Virüsten ölenlerin toplam sayısı da 26 bin 744'e yükseldi.

Ülkede son 24 saatte tespit edilen yeni hasta sayısı ise 373 oldu. Vaka sayısı sıralamasında ABD’nin ardından ikinci basamakta bulunan İspanya’da toplam vaka sayısı da 227 bin 436'a çıktı.

Kovid-19 teşhisi konulan hastalarda iyileşenlerin sayısı 137 bin 139'a ulaştı.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Madrid'de normalleşme yok 

Kovid-19'un ülkedeki ekonomik ve sosyal etkilerini hafifletmek için hükümetin belirlediği kademeli normalleşme takvimi kapsamında İspanya'nın yarısı ikinci aşama olan 1. seviyeye geçti.

Ülkedeki 17 özerk yönetimden 11'i ile Fas topraklarında olup İspanya'ya bağlı kalan Ceuta ve Melilla kentleri tamamen 1. seviyeye geçerken, Kovid-19 salgınının en yoğun görüldüğü Madrid, ikinci aşamaya geçmesi tamamen yasaklanan tek özerk bölge oldu.

İkinci aşamaya geçilen kentlerde dükkanlar, oteller, müzeler, kütüphaneler, dini ibadet alanları ile terası olan restoran ve barlar sınırlı şekilde açıldı.

Otellerin büyük bölümü ile bazı dükkanların "talep olmaması ve zararına olacağı" gerekçesiyle ikinci aşamanın ilk gününde kapalı kalmayı tercih ettikleri görüldü.

Vatandaşlara, kamuya açık yerlerde ve kapalı alanlarda maske kullanması ve sosyal mesafeye dikkat etmesi yönünde uyarılar yapıldı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU