ABD Gıda ve İlaç Dairesi: Kedi ve köpekler de sosyal mesafe uygulamalı

Ülkede en az 4 evcil kedide koronavirüse rastlanması sonrası ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) evcil hayvan sahipleri için yeni tavsiyelerini yayımladı

FDA yeni koronavirüsün insanlardan hayvanlara geçebildiğini hatırlatarak evcil hayvan sahiplerini riske karşı uyardı (Reuters)

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), koronavirüs pandemisi sırasında evcil hayvan sahipleri için de tavsiyeler yayımladı.

Tavisyelerde insanların yanı sıra kedi ve köpekler için de sosyal mesafe önlemlerinin uygulanması istendi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


30 Nisan tarihli soru cevap belgesinde evcil hayvanların, yaşadıkları ev dışındaki insan ve hayvanlarla temas kurmaması gerektiği belirtildi.

Kedilerin mümkün olduğunca evde tutulması, köpeklerinse dışarı çıktıklarında tasmalarının bağlı tutulması ve diğer insan ve hayvanlardan en az 2 metre uzaklıkta tutulması tavsiye edildi.

FDA ayrıca köpek sahiplerinin çok sayıda insan ve köpeğin bir arada bulunduğu köpek parkları ve diğer kamusal alanlardan uzak durmalarını da talep etti.

Bronx Hayvanat bahçesindeki kaplanda koronavirüse rastlanmıştı

Ülkede koronavirüsün görüldüğü ilk hayvan New York'taki Bronx Hayvanat Bahçesi'nde bulunan bir kaplandı.

O zamandan bu yana hayvanat bahçesindeki 4 kaplan ile 3 aslanda daha yeni koronavirüse rastlanmıştı.

Buna ek olarak New York'taki iki kedide, Hong Kong ve Belçika'daki birer kedide daha SARS-CoV-2 tespit edilmişti.

Bu kedilerden birinin bulunduğu evdeki insanlardan hiçbirinde koronavirüs izine rastlanmamıştı.

Kedilerin yanı sıra köpeklerde de yeni koronavirüs görülmüştü ancak FDA'nın yaptığı küçük ölçekli bir araştırmaya göre köpeklerin kediler kadar kolay bu virüse yakalanmadığı da belirtildi.

FDA evcil hayvanlar için koronavirüs testi önermedi ancak yetkililer kedi ya da köpeklerinde yeni virüsün belirtilerini gören evcil hayvan sahiplerinin bir veterinerle görüşmesin, veterinerin evde Kovid-19 hastası birinin varlığından ya da hayvanın virüsü taşıyan biriyle temas edip etmediği hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Hayvanların virüsün yayılmasında önemli rol oynadığına ilişkin kanıt yok"

FDA açıklamasında "Bu tarihe kadar olan sınırlı bilgiler ışığında evcil hayvanların insanlarda Kovid-19'a yol açan virüsü yayma riski düşük. Şu anda hayvanların bu virüsün yayılmasında önemli bir rol oynadığını gösteren bir kanıt da bulunmuyor. Kovid-19'a yol açan virüse dünya genelinde az sayıda hayvanın yakalandığı bildirildi. Bu vakaların çoğunda hayvanlar Kovid-19 olan bir kişiyle yakından temas etmişti" ifadelerini kullandı.

FDA, dağ gelinciği, kedi ve bazı hamster türlerine laboratuvar ortamında yeni virüsün bulaştığının ve bu virüsü aynı türden diğer hayvanlara bulaştırdıklarının görüldüğünü, domuz, tavuk ve ördeklerin yeni koronavirüse yakalanmadığını ya da bu hayvanların virüsü yaymadığının tespit edildiğini de belirtti.

 

 

Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU