ABD’li veterinerler "koronavirüs hafiyesi" köpeklerin eğitimine başlayacak

"Kovid-19'u tespit etme kapasiteleri önemli olabilir"

(Pensilvanya Üniversitesi)

ABD'de köpekler, koronavirüs pandemisiyle mücadeleye yardım etmek amacıyla hastalardaki Kovid-19'u tespit edebilmeleri için eğitiliyor.

Pennsylvania Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin yürüttüğü deneme programında 8 köpek üç hafta boyunca idrar ve tükürük örneklerinde koronavirüsü tespit etmeleri için eğitilecek.

Pennsylvania Üniversitesi'nden Profesör Dr. Cynthia Otto yaptığı açıklamada, köpeklerin zaten başka tehlikeli durumları koklayarak tespit edebildiğini söyledi.

Dr. Otto, “Koku tespit köpekleri, yumurtalık kanseri, bakteriyel enfeksiyon ve burun tümörleri gibi çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilen ve  VOC diye bilinen uçucu organik bileşikleri düşük yoğunluklarda doğru şekilde tespit edebiliyor. Bu VOC'lar insan kanı, tükürüğü, idrarı veya nefesinde bulunuyor" dedi.

Çalışma, köpeklerin  semptom göstermeyen vakalarda bile koronavirüs hastalarını tespit ederek pandemiyle mücadeleye yardım edebileceğini umuyor.

Dr. Otto şöyle devam etti:

Bu köpeklerin muhtemel etkisi ve Kovid-19'u tespit etme kapasitesi önemli olabilir. Bu çalışma toplum içi yayılmayı azaltma amacıyla ülkenin Kovid-19 gözetim sistemlerini desteklemek için köpeklerin olağandışı yeteneklerinden yararlanacak.

Bu, hastalarda koronavirüsün kokusunu almaları için köpeklerin eğitilip eğitilemeyeceğini araştıran ilk çalışma değil. Birleşik Krallık'ta (BK) Tıbbi Tespit Köpekleri Yardım Derneği ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'yla birlikte Durham Üniversitesi de geçen ay bu olasılık üzerine araştırmalara başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu programda 6 köpek eğitiliyor ve araştırmacılar birkaç hafta içinde köpeklerin Kovid-19'u tespit edip edemeyeceğini öğreneceklerini umuyor.

Tıbbi Tespit Köpekleri'nin kurucusu Dr. Claire Guest, “Bir köpek her kişiyi sırayla kokluyor. Bu neredeyse yarım saniye sürüyor; köpek, BK'de daha fazla yayılmayı önlemek için kimin test edilmesi gerektiğini ve kimin doğrudan izolasyona alınması gerektiğini çabucak tespit ediyor" diye yazdı.

Bu hızlı, etkili olacak ve inzavif müdahale gerektirmeyecek. Böylece Ulusal Sağlık Hizmeti'nin sınırlı sayıdaki test kaynaklarının sadece gerçekten gerekli durumlarda kullanılmasını sağlayacak.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yürüttüğü izleme projesine göre ABD’de koronavirüs testi pozitif çıkan kişi sayısı bir milyonu geçti. Ölü sayısıysa en az 68 bin 406 olarak bildirildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU