Enerji Bakanı Dönmez açıkladı: Türkiye, depoyu ucuz petrol ile doldurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 25’inin boş bırakılması gereken depoların yüzde 90’ının dolu olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle fiyatları rekor seviyede düşen petrol dolayısıyla Türkiye’nin kapasitesinin yüzde 90’ının dolduğunu belirtti.

Bakan Dönmez, Milliyet’ten Didem Özel Tümer’e açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petrolde yaşanan krizin üreticilerin müşteriye bağımlılığını ortaya koyduğunu ifade eden Dönmez, “Üretim, krizden önce günlük 100 milyon varil civarıydı. Her yıl yüzde 1 talep artışıyla gidiyordu. Bazı ülkelerde tüketim neredeyse yüzde 50’lere kadar azaldı. Hele uçakların kullandığı jet yakıtı... “ dedi.

Türkiye’de hazirandan sonra bir talep artışı öngördükleri ifade eden Dönmez, şöyle devam etti:

Muhtemelen Avrupa açısından da öyle olacak. Ama 2018 - 2019’daki seviyelere gelebilmek 2022’yi bulabilir. Bir ay içinde depolar dolu hale gelecek gibi gözüküyor. Kriz sonrası talep yeniden toparlanmaya başladığında da bu kez arz talebi karşılamakta zorlanılabileceği için fiyatlar beklenenin üzerinde artabilir. Ancak düşük fiyat bir süre daha devam edebilir gibi görünüyor.

Bakan, Türkiye açısından düşük fiyat konusunun nasıl olacağını şöyle açıkladı:

Bizim gibi talebi yoğun ülkeler açısından fiyatların düşmesi elbette sevindirici. Ama bunu avantaja dönüştürüyor olmak için kullanıyor olmak lazım. Evinizdeyseniz, en fazla aracınızın deposunu doldurur beklersiniz. Bir depoluk avantajınız olur. Biz ne yapıyoruz? Ülkemizdeki akaryakıt ve ham petrol depolarımızı büyük oranda doldurmaya başladık.

Ham petrol ve akaryakıt, kamu ve özel sektör toplam stok kapasitesimiz 15.8 milyon metreküp. LPG stok kapasitesi de 924 bin metreküp. Operasyonel olarak bu miktarın yüzde 25 civarında bir boşluk bırakmak gerekiyor. Kalan kapasitenin de yüzde 90’ı dolu diyebiliriz.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU