Ipsos araştırması: Afrikalılar tecride girmeye zorlanırsa yüzde 70’i yiyecek ve su sıkıntısı çekecek

Uzmanlar, Afrika’da Kovid-19 için halk sağlığı önlemleri uygulama kabiliyetinin sınırlı olduğunu söyledi

Güney Afrika’daki Midrand kasabasında bulunan Olievenhoutbos’ta yaşayanlar yemek yardımı almak için sıraya girdi (AP)

Yapılan bir araştırma, Afrika genelindeki insanların koronavirüs nedeniyle 14 günlük tecrit uygulamaya zorunlu tutulmaları halinde neredeyse yüzde 70’inin yiyecek ve suya erişimde sıkıntı çekeceği uyarısında bulunduğunu ortaya koydu.

Ipsos’un 20 Afrika ülkesindeki 28 şehirde yaklaşık 21 bin kişiyi incelediği araştırması, çalışmaya katılanların yarısından fazlasının Kovid-19’un yayılmasını kontrol altına almak için evde kalmaya zorlanmaları halinde paralarının biteceğini de gösterdi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Direktörü Dr. John Nkengasong’a göre, önümüzdeki günlerde yayımlanacak Afrika’nın koronavirüsle mücadelede "Dengeyi Bulma" raporundan elde edilen bulgular, kıtadaki halk sağlığı önlemlerinin “ciddi zorluklara” neden olmadan uygulama yeteneğinin sınırlı olduğunu gösterdi.

Afrika’daki vakalarda Avrupa, Asya ve ABD’deki gibi hızlı bir artış görülmemiş olsa da uzmanlar, Kovid-19’un kıta üzerindeki etkisinin yıkıcı olacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA) nisan ayında, pandeminin en az 300 bin Afrikalının ölümüne neden olabileceği, yaklaşık 30 milyonunu da aşırı yoksulluğa itme riski taşıdığı konusunda uyardı.

Dengeyi Bulma raporuyla ilgili brifingde konuşan Resolve to Save Lives girişiminin başkanı Dr. Tom Frieden, Afrika’nın vakalarda henüz “aşırı artışı” görmediğini fakat yetkililerin ihtiyatlı olmaları gerektiğini söyledi.

Frieden, “En iyisini umarken bile en kötüye hazırlanmak kritik önem taşıyor” dedi.

Dr. Frieden kıtanın Kovid-19 pandemisi öncesinde de sorun olan sağlık çalışanlarının yetersizliği ve birçok ülkede ekonomik güvenlik ağının sınırlı olması gibi virüsle mücadele etmeyi zorlaştıran birtakım koşullara sahip olduğunu belirtti.

Dr. Frieden, Kovid-19’da en fazla risk altında bulunan yaşlıların sayısının Afrika’da az olmasına rağmen, kıtanın hala savunmasız bir popülasyona sahip olduğunu ve en fazla risk altında bulunan kişilerin tam olarak kim olduğuna ilişkin yeterli bilgi bulunmadığını ekledi.

Rapor ayrıca kıtadaki halk sağlığına ilişkin bilgilerde sıkıntılar bulunduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 32’si koronavirüs hakkında yeterli bilgiye, virüsün nasıl yayıldığı ve virüsten korunmak için ne yapılabileceği gibi bilgilere, sahip olmadıklarını belirtti.
 


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, kıtadaki halk sağlığı mücadelesini büyük şehirlerin ötesine taşımanın ve “topluluk düzeyindeki” halka ulaşmanın önemli olduğunu söyledi.

Dr. Moeti, “Bu rapor, Kovid-19'la ilgili Afrika’daki mevcut büyük bilgi boşluklarını ve mücadele çabalarına yönelik tehdidi vurguluyor. Raporun bulguları, Kovid-19 eğilim verilerinin yanı sıra ülkelerin tecrit uygulamalarını gevşetmede stratejik kararlar almasını sağlamada yardımcı olacak. Ebola ve diğer salgınlardan öğrendiğimiz, ülkelerin mücadeleyi yerel düzeye yayması ve vakaları belirleme ve tespit etme kapasitelerini artırmaları gerektiği" dedi.

Moeti, pandeminin ekonomik etkisinin muhtemelen büyük çapta olacağını ve katı önlemlerinse “savunmasız popülasyonlar üzerindeki etkiyi şiddetlendirdiğini” ekledi.

Dengeyi Bulma raporu, Africa CDC, DSÖ ve Dünya Ekonomi Forumu'nu içeren Kovid-19 ile Kanıta Dayalı Mücadele Ortaklığı (PERC) tarafından geliştirildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU