Genç futbolcular Türkiye'de formaya hasret: Avrupa'da 21 yaş altı oyunculara en az şans, Süper Lig'de verildi

CIES'in 93 ulusal ligi baz alarak yaptığı araştırmaya göre Türkiye ve Suudi Arabistan, yüzde 3,7 oran ile 21 yaş ve altı oyunculara en az süre veren ülkeler olurken, gençlere yüzde 29'luk süre tanıyan Slovakya, zirveye yerleşti

Fotoğraf: Pixabay

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), 2019-20 sezonunun ilk yarısında 21 yaş ve altı oyunculara en çok süre veren ligleri ve kulüpleri açıkladı.

93 ulusal lig baz alınarak yapılan araştırmaya göre Türkiye Süper Ligi ve Suudi Arabistan Pro League, 93 ülke arasında 21 yaş ve altı oyunculara verdiği yüzde 3,7'lik süreyle son sırayı paylaştı. 

Araştırmaya göre 21 yaş altı oyunculara en çok süre tanıyan ülke ise Slovakya oldu. 

Avrupa'nın önemli liglerine bakıldığında ise Hollanda, gençlere verilen sürede yüzde 27,9 ile rakiplerinden açık ara önde.

 

Ajax-AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Hollanda'nın en yakın takipçisi İsviçre'de bu oran yüzde 20,5, Belçika'da yüzde 17,6, Avusturya'da yüzde 16,6, Rusya'da yüzde 11,3 ve Yunanistan'da 7,7 olarak göze çarpıyor.

Avrupa'nın 5 büyük liginden sadece İspanya La Liga'nın dahil edilmediği araştırmaya göre Fransa Ligue 1, yüzde 15 ile İngiltere, İtalya ve Almanya'yı geride bırakarak zirveye yerleşti. 

Almanya Bundesliga, yüzde 9,8 ile ikinci, İngiltere Premier Lig yüzde 8,5 ile üçüncü olurken, İtalya Serie A yüzde 7,7 oran ile rakiplerinin gerisinde kaldı.

 

Uruguay - Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Güney Amerika'da Uruguay zirvede

Futbolun dünya üzerinde en çok oynanan ve izlenen sporların başında geldiği Güney Amerika Kıtası'ndaki büyük ligler arasında 21 yaş altındaki oyunculara en fazla forma veren ülke, yüzde 21,2 ile Uruguay ligi oldu.

Paraguay yüzde 15,1 ile ikinci, Peru yüzde 14,7 ile üçüncü olurken, Kolombiya yüzde 18,8 ile dördüncü sırada yer aldı.

Kıtanın en önemli takımları olan ve dünya futboluna kazandırdıkları oyuncularla tüm ülkelerin gözdesi olan Arjantin'de gençlere verilen süre yüzde 11,2, Brezilya'da ise yüzde 11,1 olması dikkat çekti.

 

Fenerbahçe - AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Listenin son sırasındaki Türkiye'de en çok şansı, Fenerbahçe verdi

93 ülke arasında yer alan 21 yaş ve altı oyunculara yüzde 3,7 ile en az forma şansı veren Türkiye, Avrupa'daki rakiplerinin gerisinde kalarak son sırada yer aldı.

18 takımın mücadele ettiği Süper Lig'de gençlere en çok şans veren takım yüzde 10'luk süre ile Fenerbahçe olurken, Aytemiz Alanyaspor ve Gaziantep Futbol Kulübü, hiç genç oynatmayarak listenin son sırasında yer aldı.

 

Antalyaspor-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Fraport-TAV Antalyaspor, yüzde 9,9 ile ikinci, şampiyonluk yarışında zirvede yer alan Trabzonspor ise yüzde 9,6'lık süre ile üçüncü sıraya yerleşti. 

Süper Lig'de son iki yılın şampiyonu Galatasaray gençlere yüzde 2,1'lik şans verirken, Beşiktaş yüzde 2,7, Medipol Başakşehir 0,6, Demir Grup Sivasspor ise yüzde 0,4'lük zaman diliminde gençlerini oynattı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU