"İnsan eve girince, doğanın yüzü güldü, İstanbul’dan Uludağ’ın zirvesi görülür oldu"

Çevreci Gazeteciler Derneği Başkanı ve “Donkişot Osman” adıyla bilinen Osman Akkuş, koronavirüsün insana doğanın efendisi olmadığını gösterdiğini öne sürerek insan aktivitelerinin azalması ile doğada görülen olumlu gelişmeleri sıraladı

Koronavirüs salgını kapsamında dünya genelinde uygulanan karantina uygulamaları nedeniyle milyarlarca insan evlere çekildi.

Ekonomik aktiviteler azaldı. Birçok insanın ölümüne, hastalanmasına ve işini kaybetmesine neden olan koronavirüs birçok acılara neden olmakta.

Ancak insan aktivitelerinin bir süreliğine de olsa azalması doğal yaşamda kimi olumlu gelişmelerin yaşanmasına neden oldu. 

Dünyanın her yanından bunlara dair haberler gelmekte.

Uzun yıllar boyunca çevre mücadelesinin içinde yer alan ve “Donkişot Osman” adıyla bilinen Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı ve aktivist Osman Akkuş, koronavirüsün insana doğanın efendisi olmadığını gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

Ve bir sabah dünya gözünü açtığında tam karşısında kocaman bir aynaya uyandı... Aynayı tutan koronaydı ve dedi ki: "Dikkatli bak, kendini daha iyi gör. Kimse kimsenin efendisi falan değil. Sen ağırlığın kadarsın, kapladığın yer kadarsın. Şimdi ev zamanı, benim acelem yok, kapıda bekliyor olacağım.

yunuslar.jpg
Pek çok yerde yunuslar sahillere yakın noktalara gelmeye başladı / Fotoğraf: AA

 

Dünyanın her yerinden doğaya dair sevindirici haberler

Koronavirüs sonrasında doğanın, dolayısıyla da canlı yaşamın lehine olan müthiş değişimlere tanıklık ettiklerini belirten Akkuş bunları şöyle sıraladı:

- NASA’nın gözlemlerine göre ozon deliği kapanıyor.

- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise dünya genelinde hava kirliliğinin hissedilebilir ölçüde azaldığını belirtiyor. Sadece Mart ayında 1 milyon uçak seferinin iptal edilmesiyle yaklaşık 30 milyon ton daha az karbondioksit salınımı olmuş.

- Yine yabancı ajansların geçtiği haberlere göre, Venedik kanallarında yunusların yüzmesi ve yabanda yaşayan bir çok hayvanın dünyanın çeşitli ülkelerinde şehir merkezlerine inme görüntüleri umut verici.

- İnsanlar ve araçlar sokaklardan çekildi, sanayi de nispeten durunca, hava kirliliği öylesine azaldı ki soluduğumuz havanın kalitesi orta seviyeden iyi seviyeye çıktı. Bayrampaşa ve Avcılar ilçelerinden Uludağ’ın zirvesi çıplak gözle görülebilir hale geldi.

- Korona baskısı ve korkusuyla savaşlar durdu, silahlar sustu, savaştan kaçanların göç hareketlerinde azalma oldu. Uzun zamandır ilk kez insanın dışındaki tüm canlıların ve yeryüzünün yüzü güldü.

- Corona virüsü ile birlikte insanlığın doğa üzerindeki yıkıcılığı ayan beyan ortaya çıktı.

İnsan aktivitesinin azaldığı Tayland sahilleri boş kalınca 20 yıl sonra nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan deri sırtlı deniz kaplumbağaları yumurtalarını buraya bıraktı.

osman-akkuş-.jpg
Osman Akkuş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yaşadığımız yeri samimi olarak anlamaya çalışmalıyız"

“Kimbilir, o çok kızdığımız korona (Covid -19) belki de insan da dahili tümüyle canlı yaşamın geleceğini kurtarmak adına son bir hamle yaptı” iddiasına bulunan Akkuş sözlerini şöyle tamamladı:

 Şimdi toprağın sabrı ile suyun bilgeliğinde kendimizi yeniden tanıma, tanımlama zamanı. Yaşadığımız yeri ve yer küreyi içten ve samimi olarak anlamaya çalışmalıyız.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU