DSÖ: ABD, Vuhan laboratuvarı hakkındaki iddiasına kanıt sunmadı

Dünya Sağlık Örgütü, ABD'nin iddialarına ilişkin, "Olguya dayalı çalışan her kurum gibi biz de virüsün kökenini gösteren her türlü bilgiye açığız" dedi

Fotoğraf: AFP

Dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Vuhan'daki laboratuvardan çıktığı iddialarıyla ilgili ABD ve Çin arasındaki tartışma devam ederken, konuya ilişkin Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) de yeni bir açıklama geldi.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, DSÖ Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan, ABD'nin virüsün Vuhan'daki laboratuvardan çıktığı iddialarını destekleyecek kanıtları kendilerine iletmediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ryan şunları kaydetti:

Kovid-19'un kaynağının bilinmesi, virüsün ileride kontrol altına alınması açısından çok önemli bir bilgi. Olguya dayalı çalışan her kurum gibi biz de virüsün kökenini gösteren her türlü bilgiye açığız. Eğer ABD'nin elinde bu konuda bilgi veya veri varsa bunu paylaşıp paylaşmamaya veya ne zaman paylaşacağına karar vermeli. DSÖ'nün bilgi yokluğunda hareket etme olanağı yok.

Ryan, salgınla mücadele sürecinde Çin ile işbirliği ve bilgi alışverişinin kritik olduğunu ve konunun siyasallaştırılmaması gerektiğini belirterek "Eğer bu bir suistimal soruşturması gibi yürütülürse çözümü çok zor olur. Siyasal bir soruna dönüşür." görüşünü aktardı.

ABD ve Çin arasında karşılıklı açıklamalar

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınının ihmalden dolayı sorumlusunun Çin olduğunu ve bunun bedelini ödemesi gerektiğini birçok kez vurgulamıştı.

Geçen hafta düzenlediği bastın toplantısında konuşan Trump, virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine,  Çin Komünist Partisinin (ÇKP) resmi yayın organı Global Times'ta yayımlanan bir başyazıda, Pompeo'nun suçlamalarının temelsiz olduğu ve iddialarına kanıt göstermesi gerektiği ifade edilmişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian

 

DAHA FAZLA HABER OKU