Çin: Salgının Vuhan'daki laboratuvarda çıktığına dair kanıtınız varsa gösterin

Pekin yönetimi, ABD'nin koronavirüs salgının kaynağının Vuhan'daki laboratuvardan olduğu yönündeki iddialarına ilişkin, "Eşi benzeri görülmemiş bir propaganda savaşına giriyorlar" dedi

Fotoğraf: Reuters

Çin'den tüm dünyaya yayılarak 3,5 milyondan fazla insana bulaşan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının laboratuvarda geliştirildiği iddialarını üzerine başlayan tartışma devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'un, Kovid-19'un kaynağının Çin'in Vuhan şehrindeki bir laboratuvar olduğuna yönelik iddialarına Çin'den cevap geldi.

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) resmi yayın organı Global Times'ta yayımlanan bir başyazıda, Pompeo'nun suçlamalarının temelsiz olduğu ve iddialarına kanıt göstermesi gerektiği kaydedildi.

Yazıda, Pompeo'nun Vuhan'daki laboratuvar konusunda blöf yaptığı belirtildi ve Trump yönetimi, Çin'e karşı "eşi benzeri görülmemiş bir propaganda savaşına" girmekle suçlandı.

"Tazminatın gündeme getirmesi insanlık medeniyeti için bir utanç"

ÇKP'nin resmi yayın organlarından People's Daily gazetesi de aynı konu üzerinden bir başyazı yayımlanarak Trump yönetimi hedef alındı.

"ABD'nin Kovid-19 salgını için tazminatı gündeme getirmesi insanlık medeniyeti için bir utanç" başlığıyla yayımlanan yazıda, "ABD'li bazı siyasetçiler Kovid-19 salgınını, hastalığı siyasileştirmekten tazminat talep etmeye kadar siyasi bir şov haline getirdi. ABD tarafından tekrar tekrar sahnelenen kaba güldürü dünya genelindeki insanları şaşırtıyor." ifadelerine yer verildi. 

ABD'nin daha önce Çin'in salgınla mücadele çabalarını ve şeffaflığını takdir ettiği hatırlatılan başyazıda "Washington U dönüşü yaptı ve bazı ABD'li politikacılar böyle yaparak kendi gerekli sorumluluklarından kaçabileceğini düşündü." denildi. 

ABD'nin Kovid-19 için "Çin virüsü veya Vuhan virüsü' isimlerini kullanarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kurallarını ihlal ettiği savunulan yazıda, "(ABD'li siyasilerin) Yaptıkları uluslararası hukuk ve adaleti aşağılamaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı raporu: Çin kasıtlı olarak gizledi

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk çıktığı ülke olan Çin'in salgınındaki tutumuna ilişkin 4 sayfalık bir rapor hazırladı. 

Raporda, Çin’in salgın sürecinde çeşitli ülkeden çok sayıda tıbbi ekipman ithal etmeye başladığına dikkati çekilirken, ülkenin tıbbi ekipman ihracatını yasaklayıp ilgili ticari verileri de paylaşmayı reddettiği kaydedildi.

Bunun yanı sıra Çin yönetiminin Kovid-19'un bulaşıcılığına dair Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) de bilgilendirmediği vurgulanan raporda, "Bu süreçte yapılan tıbbi ekipman ithalatı ocak ayına ait ithalat ve ihracat verilerindeki anormallikle eşleşmektedir” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump: Kanıtları gördüm ve detay veremem

Trump geçen hafta düzenlediği bir basın toplantısında, Kovid-19'un Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı.

Trump ayrıca, birçok kez salgının sorumlusunun Çin'in olduğunu ve bunun bedelini ödemesi gerektiğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, son olarak yaptığı açıklamada "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun (Kovid-19)Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU