ABD İç Güvenlik Bakanlığı raporu: Çin tıbbi malzeme stoklayabilmek için Kovid-19’u gizledi

ABD’de hazırlanan raporda, Çin yönetiminin Kovid-19'un bulaşıcılığına dair DSÖ’yü zaman kazanmak için bilgilendirmediği belirtildi

Fotoğraf: AFP

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk çıktığı ülke olan Çin'in salgınındaki tutumuna ilişkin 4 sayfalık bir rapor hazırladı. 

AP haber ajansına göre, raporda Çin yönetimi salgını ve bulaşıcılık derecesini tıbbi stok yapabilmek için kasten sakladığı ileri sürüldü.

Çin'in virüsün ciddiyetini önemsiz bir vaka gibi lanse etmeye çalıştığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin ithalat yaparken ihracatı yasakladı

Raporda, Çin’in salgın sürecinde çeşitli ülkeden çok sayıda tıbbi ekipman ithal etmeye başladığına dikkati çekilirken, ülkenin tıbbi ekipman ihracatını yasaklayıp ilgili ticari verileri de paylaşmayı reddettiği kaydedildi.

Bunun yanı sıra Çin yönetiminin Kovid-19'un bulaşıcılığına dair Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) de bilgilendirmediği vurgulanan raporda, "Bu süreçte yapılan tıbbi ekipman ithalatı ocak ayına ait ithalat ve ihracat verilerindeki anormallikle eşleşmektedir” denildi.

Gün içerisinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Kovid-19 virüsünün Çin'in Vuhan kentinde bulunan laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu ileri sürmüş, "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun (Kovid-19) Wuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da geçen hafta düzenlediği bir basın toplantısında virüsün Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU