İnsan Hakları İzleme Örgütü IŞİD'in "ölüm çukurlarını" işaret etti: Cesetleri Suriye'nin kuzeydoğusunda bir vadiye attılar

Örgüt, yetkilileri IŞİD'in toplu mezar olarak kullandığı vadide inceleme yapmaya ve kanıt toplamaya davet ediyor

Fotoğraf: HRW

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) IŞİD'in öldürdüğü kişilerin cesetlerini Suriye'nin kuzeydoğusundaki al Hota vadisine attığını belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, araştırmacılar 2014 yılında çekilmiş bir videoda militanların, cesetleri 50 metre derinliğindeki vadiye attığını gördükten sonra konuyu incelemeye başladı.

HRW, IŞİD'in bölgedeki hakimiyetinin sonlanmasından sonra vadiye ceset atılmaya devam ettiğini düşünürken, yetkilileri de bölgedeki cesetleri çıkarıp kanıtları toplamaya davet ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Vadide çok sayıda ceset olabilir"

HRW Suriye araştırmacısı Sara Kayyali, 2013 - 2015 yılları arasında IŞİD'in kontrolüne olan bölgenin o tarihten sonra korkunç bir şekilde anılmaya başladığını belirterek, "Orada ve diğer toplu mezarlarda olanları ortaya çıkarmak, IŞİD'in öldürdüğü binlerce insana ne olduğunu anlamak ve katillerden hesap sormak için kritik öneme sahip" dedi.

HRW'nin bir raporunda, bölgede yaşayanlar, IŞİD militanlarının halkı "al Hota'ya atmakla" tehdit ettiğini söylediğini kaydetti.

Jeolojik haritalar ve topografya modelleri vadinin, drone'un ulaşabildiğinden daha derine gittiğini gösterirken, bu durum bölgede tespit edilemeyen daha fazla ceset olabileceği ihtimalini akıllara getiriyor.

Suriye'de kaybolan ve öldürüldüğü düşünülen kişiler arasında aktivistler, insani yardım çalışanları, gazeteciler ve örgütle ters düşen kişiler bulunuyor.
Bölge Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na bağlı grupların kontrolünde bulunuyor.

2018'de sekiz ceset görülmüştü

HRW araştırmacıları 2018'de bölgeye gittiklerinde dronelar kullanarak vadinin dibindeki su birikintisinde sekiz kişinin cesedi görülmüştü.

Araştırmacılar cesetlerin durumuna bakarak, bunların IŞİD'in bölgedeki kontrolünün sona ermesinden sonra atılmış olması gerektiği sonucuna varmıştı.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU