Abdi İbrahim Başkanı Barut: Favipiravir’i üretebiliriz

Nezih Barut, Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini, ruhsat almaları durumunda üretimi gerçekleştirip bağış yapacaklarını söyledi

Fotoğraf: AA

Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in başkanı Nezih Barut, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında kullanılan Favipiravir isimli ilacı üretebileceklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşam gazetesine konuşan Barut, klorokin isimli ilaçla ilgili şunları söyledi:

Koronavirüs dünyada yayılmaya başladıktan sonra bilim insanları bir çözüm arayışına girdi. Ve Klorokin’in iyi geldiği ispatlandı. Sağlık Bakanlığımız da bu ilacın birinci ilaç olarak kullanılmasına karar verdi. Ve hemen 700 bin tablet kolorokin üretmek için hammadde arayışına başladık.Bu öyle bir dönemdi ki Trump bile Hindistan Başbakanıyla görüşerek acilen bu hammaddeye ihtiyaçları olduğunu belirtiyordu. İyi ilişkilerimiz sayesinde hammaddeye ulaşabildik. Hindistan’dan 134 ve Çin’den 50 kiloyu alarak Türkiye’ye getirmek için teşebbüse girdik. 700 bin tablet yaparak bakanlığa teslim ettik. Sonra bir miktar daha hammadde temin ettik. Ve 900 bin tablet daha ürettik. Onu da bağışlıyoruz.

Ciddi vakalarda iki ilaç birden kullanıldığını aktaran Barut, “Klorokin’in yanı sıra antibiyotik ve antiviral ilaçlar da kullanılıyor. Bunlardan biri de Bakanlığımızın Çin’den ithal ettiği Favipiravir isimli ilaç. Biz bu konuda da bakanlığımızla iletişime geçtik. ‘Bu ilacın ruhsatını verirseniz, biz bunun hammaddesini de tedarik edip, üretime başlarız ve bakanlığımıza bağışlarız’ dedik” diye konuştu.

 

Akşam, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU