Fenerbahçe Spor Kulübü, 113. yaşını kutluyor

Fenerbahçe Spor Kulübü, Atatürk’ün kulübü ziyaret edişinin 102., sarı-lacivertli kulübün de kuruluşunun 113. yıl dönümünü, yayımladığı mesajla kutladı

Süper Lig ekiplerinden ve Türkiye'nin en köklü spor kulüplerinden olan Fenerbahçe, kulübün kuruluşunun 113. ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de kulübü ziyaretinin 102. yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayımlandı.

Sarı-lacivertli kulübün internet sitesinden paylaşılan mesajda, şu ifadelere yer verildi:

Kulübümüzün kuruluşunun 113'üncü, istiklal savaşımızın lideri ve cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kulübümüzü ziyaretinin 102'nci yıl dönümü kutlu olsun. Atatürk'ün 3 Mayıs 1918'de yaptığı ziyareti kuruluş günü olarak benimseyen kulübümüz, 113 yıldır sporun her dalında iddiasını sürdürdü, şampiyonluklar, kupalar kazandı. Asırlık çınar Fenerbahçe Spor Kulübü, 113 yıldır dimdik ayakta ve taraftarının desteğiyle ayakta kalmaya devam edecek. Fenerbahçe sen çok yaşa.

 

 

Fenerbahçe Kulübü bugün 113. yaşını kutluyor

1895 yılında Moda’da oturan İngilizlerin modern futbolu oynamaya başlamaları, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kurulmasının ilk adımları olacaktı. İngilizler’in oyununu gören gençler, Fenerbahçe’nin şimdiki stadının yerindeki çayırda top koşturmaya başlamışlardı.

 

istanbulligisampfutbolbasari.jpg
Kulüp İstanbul Ligi adı altında oynanan organizasyonda toplam 16 şampiyonluk elde etti / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Kadıköylü gençlerden Fuat Hüsnü Kayacan, Reşat Denyal, Mehmet Ali ile dile getirdikleri "Ah biz de bir futbol takımı kurup oynayabilsek" sözleri söylendiğinde tarihler 1899'u gösteriyordu.

Daha sonra bu isimlere, Ayetullah Bey, Ziya (Songülen) Bey ve Enver Necip (Okaner) Bey'in de katılmasıyla 1902 senesinde bu kez Kadıköy Futbol Kulübü adı altında toplandılar. Ancak dönemin siyasi şartları kulüp ve dernek kurmaya elverişli değildi.

 

d55ec79e-fa22-48d2-ad5a-6c4c3648a223.jpg
Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Resmi olmasa da aynı gençler bu kez 1907 yılında, Necip Bey’in Moda Beşbıyık’ta bulunan evinin selamlık dairesinde biraraya geldi ve kendi aralarında Fenerbahçe Futbol Kulübü’nü kurdu.

Kulübün kurulması için gereken parayı tedarik edecek dönemin varlıklı simalarından Saint Joseph mezunu Mühendis Nurizade Ziya Bey’e kulübün kurucu başkanlığı teklif edilmiş, Osmanlı Bankası memurlarından Ayetullah Bey’e katiplik, Bahriye Subayı Necip Bey’e de kaptanlık ve saymanlık görevini üstlenmişti.

 

balkankupasi1968_1.jpg
Fenerbahçe 1968'de Balkan Kupasi şampiyonu oldu / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Formalar için ilk kumaşlar Baker Mağazası’na sipariş verildiğinde kulübün renkleri Fenerbahçe’deki papatyalardan esinlenerek beyaz-sarı olarak belirlenmişti. Kulübün logosu olarak Fenerbahçe Burnu’ndaki ışık saçan fener kullanılacaktı.

Tarihler 23 Temmuz 1908’i gösterdiğinde, ikinci meşrutiyet ilan edilmiş, tüm yurtta dernek ve kulüp kurma hakkı serbest bırakılmıştı. Bunun üzerine Ziya, Ayetullah, Necip ve Enver Bey’lerin önderliğinde kurulan Fenerbahçe, cemiyetler kanununa göre tescil edildi.

 

Ziya Songülen - fenerbahce_org.jpg
Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk başkanı Ziya Songülen / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Kulübün ilk kurucu üyeleri ise; Ziya (Songülen) Bey, Ayetullah Bey, Necip (Okaner) Bey, Galip (Kulaksızoğlu) Bey, Hassan Sami (Kocamemi) Bey, Asaf (Beşpınar) Bey şeklinde başlıyor, üyelikler de; Enver (Yetiker) Bey, Şevkati (Hulusi Bey) Bey, Fuat Hüsnü (Kayacan) Bey, Hamit Hüsnü (Kayacan) Bey, Nasuhi (Baydar) Bey olarak sıralandı.

Kulübün renkleri 1908’de sarı-lacivert olarak değiştirildi.

 

Fenerbahçe 18. lig şampiyonluğu - AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Fenerbahçe’nin başarıları

Kurulduğundan günden bu yana tarihi başarılarla dolu olan Fenerbahçe’nin tarihinde onlarca şampiyonluk kupası bulunuyor.

1959 yılında ilk defa oynanmaya başlanan Süper Lig'in ilk şampiyonu olan sarı-lacivertliler, bu kupayı toplamda 19 kez müzesine götürdü.

Fenerbahçe ayrıca, 1959 öncesinde oynanan Türkiye Futbol Birinciliği'nde 3, Milli Küme'de de 6, İStanbul Ligi'nde ise 16 kez şampiyonluk sevinci yaşadı. 

 

generalrahhrinton.jpg
Sarı-lacivertliler, 29 Haziran 1923'te General Harrington Kupası'nı kazandı / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Lig şampiyonluklarının yanı sıra 6 Türkiye Kupası, 2 Atatürk Kupası, 1 İstanbul Kupası, 9 Türkiye Süper Kupa, 8 Başbakanlık Kupası, 1 İstanbul Kupası, 1 General Harrington Kupası 4 Donanma Kupası, 12 TSYD Kupası ve 1 kez de Balkan Kupası’nı zaferi yaşayan Fenerbahçe, toplamda 4 kez de İstanbul Şildi kazandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU