FBI belgeleri, Trump'ın eski danışmanıyla WikiLeaks kurucusu Assange arasındaki yakın ilişkiyi ortaya koyuyor

Trump'ın siyasi müttefiki federal hapishanede 40 aya mahkum edilmişti

Londra'da tutuklu bulunan Assange'ın ABD'ye iade davası sürüyor (Reuters)

Yeni yayımlanan FBI belgeleri, 2016 seçimlerinde Rus müdahalesinin incelendiği soruşturmaya dair Donald Trump'ın müttefiki Roger Stone ve Wikileaks kurucusu Julian Assange arasındaki irtibatı ortaya koydu.

FBI belgelerine göre, ABD Başkanı'nın eski danışmanı Stone Twitter üzerinden Assange'a yolladığı mesajda, savcıların Wikileaks kurucusunun üzerine gelmesi halinde "masayı devireceğine" söz vermiş.

Gizlilik karşıtı Wikilieaks sitesini yöneten Assange, dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton 2016 başkanlık seçimlerine adayken Clinton'ın Demokratlarla yazıştığı e-postaları yayımlamasıyla tanınıyor.

Associated Press ve diğer yayınların dava dosyasını yayımlamasının ardından FBI'ın Stone'a karşı arama kararı çıkarabilmesi için gerekli bilgileri içeren yeminli ifadeler salı günü kamu erişimine açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgeler açıklanırken, geçen yıl Rusya ve Trump'ın seçim kampanyası arasındaki ilişkiye dair özel yetkili savcı Robert Mueller tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hüküm giyen Stone, koronavirüs salgınlarıyla boğuşan fedaral cezaevi sistemine teslim olacağı günü bekliyor.

Stone daha önce, Wikileaks kurucusuyla birçok vesileyle irtibata geçtiğini itiraf etmişti.

2016'da yaptığı konuşmada, "Doğrusunu söylemek gerekirse Assange ile iletişime geçtim. Belgelerinin bir sonraki kısmının Clinton Vakfı'yla ilişkili olacağına inanıyorum ama Ekim'deki sürprizin ne olabileceğine dair herhangi bir bilgi yok" demişti.

Ancak FBI belgeleri, ABD Başkanı'nın Clinton'ın seçim kampanyası aleyhine delil bulmaya çalışan danışmanının ne kadar kapsamlı bir iletişim içinde olduğunu ispatlıyor.

4 Ekim 2016'da Stone Twitter'da, "Yük geliyor. #Lockthemup (#Hepsinihapsetıkın)" diye yazmıştı. FBI üç gün sonra Wikileaks'in, "John Podesta'nın (Hillary Clinton'un seçim kampanyası müdürü) şahsi eposta hesabının hacklenmesiyle erişilen epostaları yayımlamaya başladığını" söyledi.

İkili arasındaki diğer mesajlar arasında, başkanlık seçimlerinin ertesi günü Wikileaks tarafından doğrudan Stone'a yollanan "Mutlu musun?" mesajı da yer alıyor. Bir sonraki mesajdaysa "Artık iletişim kurma açısından daha özgürüz" ifadeleri yer alıyor.

Haziran 2017'de Twitter üzerinden atılan ve kayıtlarda belirtilen bir diğer özel mesajdaysa, konunun "hala saçmalık" olduğunu söyleyen Stone, "doğru ve gerçek olduğu sürece bir gazeteci olarak bilgiyi nereden aldığın önemli değil" diyerek Assange'ın içini rahatlatıyor.

 

 

Stone, Vietnam Savaşı'na ilişkin gizli hükümet belgeleri olan Pentagon Belgeleri'nin gazeteler tarafından yayımlanmasını kolaylaştıran 1971 tarihli Yüksek Mahkeme kararını örnek veriyor.

Arama kararı beyannamesinde yer verilen mesaj dökümüne göre Stone, "Eğer ABD hükümeti üzerine gelirse masayı deviririm" diye yazmış.

"Uydurma cinsel saldırı suçlamalarının düşmesiyle affedilmeni gerektirecek herhangi bir suç bilmiyorum. En içten dileklerimle. R." diye yazan Stone, muhtemelen İsveçli yetkililerin düşürdüğü cinsel saldırı soruşturmasına atıfta bulunuyordu. O dönem Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde gizlenen Assange, geçen sene ABD Adalet Bakanlığı tarafından bir dizi suçla itham edildi. Bunlar, eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning'i ABD tarihinin gizli bilgilerinin en büyük tehlikelerinden birine yönlendirdiği iddiasıyla Casusluk Yasası ihlallerini de içeriyor.

Şu an Londra'da tutuklu bulunan ve sağlık durumunun kötü olduğu belirtilen Assange, ABD'ye iade edilme ihtimaline karşı mücadele veriyor.

Stone, salı günü yaptığı açıklamada arama kararı beyannamesinin özel iletişim bilgileri içerdiğini kabul ederken, bunların "herhangi bir suçu kanıtlamadığı" konusunda ısrar etti:

2016 başkanlık seçiminde hiçbir yasadışı faaliyet olmadığını ve tarafımca Ruslarla hiçbir gizli ittifaka girilmediğini bariz biçimde onaylayan bu belgelerin yayımlanmasından hiçbir endişe duymuyorum. Bugüne kadar, Wikileaks deşifrelerinin kamuya açıklanması öncesi veya sonrasında kaynağına ya da içeriğine dair bilgi sahibi olduğum yönünde hiçbir kanıt bulunmuyor.

Stone, Robert Mueller'in soruşturması kapsamında suçlanan Trump'ın 6 ortağı arasında yer alıyordu. ABD Başkanı'nın siyasi ortağı Şubat'ta 40 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU