ABD’de ekonominin yeniden açılmasında ilk adım: Teksas cuma günü işletmelerini aşamalı olarak açıyor

Koronavirüs salgınından pik seviyenin görüldüğünü söyleyerek ekonominin üç aşamalı açılacağını duyuran ABD Başkanı Donald Trump, işletmelerini açacak ilk eyaletin Teksas olduğunu duyurdu

Fotoğraf: The New York Times

17 Nisan’da yaptığı açıklamada ekonomiyi üç aşamalı açacaklarını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yeni bir açıklama yaptı. 

“Çok sayıda eyalet güvenli ve hızlı yeniden açılmaya doğru ilerliyor” diyen Trump, Teksas’ın cuma günü işletmelerini aşamalı olarak açacağını duyurdu ve Teksas valisine teşekkür etti. 
 


Daha önce yaptığı açıklamada koronavirüs önlemlerinin 3 aşamalı şekilde gevşetileceğini ancak kararın eyalet valilerinde olduğunu belirten Trump, virüsün ilerleyişinde tepe noktasının görüldüğünü ve ABD ekonomisinin uzun süre durması sürdürülebilir olmadığını ifade etmişti. 

3 aşamalı plan nasıl olacak?

Beyaz Saray'ın yayımladığı plana göre, virüs önlemlerini gevşetme sürecine gitmeleri için eyaletlerde bazı şartlar aranacak. Bunlar arasında, 14 gün üst üste virüs vakalarının düşüş göstermesi ve hastanelerin kriz programı olmadan da hastaları tedavi edebilecek kapasiteye ulaşması gibi kriterler yer alıyor.

Bu kriterleri karşılayan eyaletler 3 aşamalı olarak tedbirlerini gevşetmeye başlayacak. İlk aşamada, mevcut tedbirlerin birçoğu devam ederken, spor salonları, ibadethaneler, restoranlar, sinema salonları gibi bazı mekanların sosyal mesafenin korunması şartı ile açılmasına izin verilecek. Barlar ise bu aşamada kapalı kalacak.

İkinci aşamada, virüs vakalarında artış görülmeyen eyaletler zaruri olmayan seyahatlere izin verebilecek ve yine sosyal mesafenin korunması şartı ile ilk aşamadaki mekanların yanı sıra okul ve barlar da açılabilecek.

İlk iki aşamada herhangi bir sorun yaşamayan eyaletler ise 3. aşamaya geçebilecek. Bu aşamada yine sosyal mesafe gözetilirken, restoran ve barların müşteri kapasitesi artırılabilecek ve bakımevlerine ziyaretçi kabulü yapılabilecek.


Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU