Fransa, eczanelerde maske satışına izin verdi

Uzmanlar tecrit sonrası dönemde maskelerin yaygın kullanımını öneriyor

(AFP)

Koronavirüs krizi sırasında Fransız eczanelerine maske satmaları için yeşil ışık yakıldı.

Hükümet hafta sonu bir kararnameyle eczanelerin halka sunmasına izin verilen ürün listesine cerrahi olmayan maskeleri ekledi.

Fransa'da "les masques grand public" olarak bilinen, kumaştan yapılmış bu maskeler genel nüfusun kullanımı için yapılıyor.

Hükümetin bir bilimsel danışma komitesi, ülkenin tecrit önlemlerini yumuşatmaya başlaması için maskelerin Fransa'daki herkes açısından erişilebilir olması gerektiğini söyledi.

Kovid-19 Bilim Konseyi'ne göre (Counseil scientifique Covid-19), bu koruyucu ekipmanı edinme konusunda halkla düzenli temas halinde olanlara öncelik verilmeli.

Komite, "Tecrit sonrası dönemde halka açık alanlarda maske takılması sistematikleşmeli" dedi.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran tarafından imzalanan yeni kararname, eczanelerin artık "endüstriyel olarak üretilmiş ve ilgili teknik özellikleri karşılayan tıbbi olmayan maskeleri" satabileceğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veran daha önce Fransız radyosuna, temel bir maskenin ikiyle 5 euro arası (yaklaşık 15-38 TL arası) bir maliyeti olacağını öngördüğünü söylemişti.

Bugüne kadar 162 binden fazla kişiye virüsün bulaştığı Fransa, koronavirüs salgınıyla mücadelesinde tecridi en az 11 Mayıs'a kadar uzatma kararı almıştı.

Halka zorunlu olmadığı müddetçe evlerinden çıkmamaları söylenmiş ve hastalığın yayılımını sınırlamak için okullar kapatılmıştı.

Araştırmacılar Mart ortasında yürürlüğe konan tecrit önlemlerinin daha ilk ayda yaklaşık 61 bin hayatı kurtardığını tahmin ediyor.

Reuters'in küresel sayımına göre pazartesi itibariyla 22 bin 856 ölüm vakasıyla Fransa dünyada pandemiden en kötü şekilde etkilenen ülkelerden biri oldu.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU