ABD’li uzmanlar koronavirüs hastalarının tedavisi için kadınlık hormonu deneylerine başladı

New York ve Los Angeles'taki iki hastanede Kovid-19 tedavisinde hastalara östrojen ve progesteron verilen klinik deneyler başladı

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre ABD'de Kovid-19 vaka sayısı 988 bini aştı, 56 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) dünya genelinde özellikle yoksul ve savunmasız kesimleri olumsuz etkilerken dezavantajlı bir grup bunlar arasında kaydedeğer ölçüde dirençli çıktı. 

İster Çin ister İtalya ya da ABD olsun kadınların Kovid-19'u daha hafif geçirdiği ve hastalığa yakalandıktan sonra erkeklere oranla daha fazla hayatta kaldığı belirlenmişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Bu, ABD'deki doktorların kadınlık hormonlarının bu durumda bir rol oynayıp oynamadığını araştırmasına yol açtı.

New York Times'ın haberine göre, bu hipotezi araştırmak için Los Angeles ve New York'taki iki klinik deneyde erkeklere kısıtlı bir süre için kadınlık hormonları verilmeye başlandı.

New York, Long Island'da geçen hafta Kovid-19 hastası erkeklere bağışıklık sistemlerini güçlendirme amacıyla östrojen verilmeye başlandı.

Los Angeles'ta da gelecek hafta doktorlar, erkek Kovid-19 hastalarını ağırlıklı olarak kadınlarda bulunan bir diğer hormon olan progesteronla tedavi etmeye başlayacak. İltihap sökücü özellikleri bulunan progesteron hormonunun bağışıklık sisteminin zararlı aşırı tepkilerini önleme potansiyeli olduğu belirtildi.

Los Angeles'taki Cedars-Sinai hastanesinde göğüs hastalıkları uzmanı ve yoğun bakım doktoru olan Sara Ghandehari "Yoğun bakım birimindeki erkek ve kadın sayısında ciddi bir fark var ve erkekler açık şekilde daha kötü durumda" dedi.

Ghandehari hastanedeki yoğun bakımda solunum cihazına bağlanan hastaların yüzde 75'inin de erkeklerden oluştuğunu belirtti.

Doktor Ghandehari genellikle bağışıklık seviyesi zayıflamış ancak yüksek seviyede östrojen ve progesteron seviyesine sahip hamile kadınların da hastalığı hafif geçirme eğiliminde olduğunu vurguladı.

Ghandehari "Yani kadınlıkla ilgili bir şey koruyucu, hamilelikle ilgili bir şey koruyucu. Bu da bizi hormonlar hakkında düşünmeye itiyor" ifadelerini kullandı.
 


Long Island'daki Stony Brook Üniversitesi'ndeki Renaissance Tıp Okulu'nda başlayan östrojen deneyinin sorumlusu Dr. Sharon Nachman da geçen hafta ilk hasta üzerinde deneye başladıklarını ve sonuçların birkaç ay sonra elde edileceğini söyledi.

Deney hastaneye ateş, öksürük, nefes darlığı veya zatürre şikayetiyle gelen ve Kovid-19 pozitif olan ya da olduğu düşünülen entübe olmayan 110 hasta üzerinde yapılıyor.

Deney yetişkin erkeklerin yanısıra düşük östrojen seviyesine sahip 55 ve üzeri yaşlardaki kadınlara da açık.

Hastaların yarısına östrojen verilecek diğer yarısıysa kontrol grubu olarak kullanılacak. Cedars-Sinai hastanesindeki deney ise daha küçük çaplı.

Burada tamamı erkek 40 hasta deneyde yer alıyor ve yarısı yine kontrol grubu olarak kullanılıyor. Sadece hafif ve orta seviyedeki Kovid-19 hastaları deneyde yer alıyor. Deneyde hastalara 5 günde bir iki doz progesteron hormonu verilecek. 

Ancak bağışıklık sistemindeki cinsiyet farklılıkları üzerine çalışan bazı uzmanlar hormonların umulan kurtarıcı olmayabileceği uyarısını da yapıyor. 

Zira bağışıklık konusunda biyolojik faktörler kadar davranışsal faktörler de rol oynuyor. Dünyanın neredeyse her yerinde erkekler kadınlardan daha az elini yıkıyor ve daha fazla sigara kullanıyor. 

Uzmanlar da kadınlar daha güçlü bağışıklığa sahip olsa da bu durumun çok sayıda faktörden kaynaklandığını ve hormonların sadece büyük resmin bir parçası olduğunu söylüyor.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Okulu'nda viral enfeksiyonlarda cinsiyet farklılıkları üzerine çalışan bilim insanı Sabra Klein da eğer homonlar tek başına kadınlar için başlıca koruyucu faktör olsaydı Kovid-19 hastası yaşlı kadınların da yaşlı erkekler kadar olumsuz etkileneceğini söyledi.

Zira kadınların üreme hormanları menopoz sonrası hızla düşüyor.

Ancak Klein durumun böyle olmadığını belirterek "Bu yanlılığı yaşam boyunca her yerde görüyoruz. Yaşlı erkekler hala daha fazla etkileniyor ve bu da sadece hormonla değil genetik ya da başka bir şeyden kaynaklandığını gösteriyor. Yanlış anlaşılmasın östrojen, bağışıklık düzenleyici özelliklere sahip ve bundan hem erkek hem de kadınlar için faydalı etkiler alınabilir. Ama eğer kadınlar 93 yaşında daha hızlı iyileşirse bunun hormonlar nedeniyle olduğunu düşünürüm" dedi.

Araştımalar östrojenin ACE2 olarak bilinen protein üzerinde etkili olabileceğini ortaya koymuştu. Koronavirüs hücre yüzeyindeki ACE2 reseptörlerini hücreye girmek için kullanıyor.

Georgetown Üniversitesi'nin Sağlık, Yaşlanma ve Hastalıklarda Cinsiyet Farklılıkları Merkezi'nin direktörü Kathryn Sandberg de ACE2'nin erkek ve kadınlarda farklı şekillerde düzenlendiğini belirtti.

Dr. Sandberg ve meslektaşları fareler üzerinde yaptıkları deneylerde östrojenin farelerin böbreklerindeki ACE2 protein ekpresyonlarını azalttığını keşfetti. Bu nedenle bu hormon erkeklerin böbreklerinde de ACE2 ekspresyonlarını azaltabilir. 

Dr. Nachman da "Östrojenin tamamen nasıl çalıştığını anlamayabiliriz ancak belki hastada bunu gözlemleyebiliriz. Kadınların enfekte olduklarında verdikleri yanıtın farklı olduğunu gördük. Daha azının ikinci, düzenlenmemiş bağışıklık yanıtı verdiğini görüyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU