Aytun Çıray: 2,5 milyar dolarlık S-400’ler kullanılmayacaksa neden alındı?

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Rusya’dan alınan hava savunma sistemi S-400’lerin akıbetini sordu

Fotoğraf: AA

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Anayasanın 98. Maddesi gereğince Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili dört soru yöneltti.

"AKP iktidarı Amerika'nın bu tehditlerine pabuç mu bırakıyor?"

2019 yılının temmuz ayında sevkiyatları yapılan ilk S-400’lerin, bu ay kurulum ve aktivasyon çalışmalarının tamamlanacağının Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından bildirildiğini hatırlatan Çıray, başta Reuters olmak üzere uluslararası basında çıkan haberlerde Rusya'dan satın alınan S-400’lerin aktive edilme planının koronavirüs salgını sebebiyle ertelendiği iddiasına değindi.

“Türk Milletine  2,5 milyar dolar maliyeti olan S-400 savunma sistemi, Reuters ajansının geçtiği gibi gerçekten depoda çürümeye mi terk edilecektir?” diye soran Çıray, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: 

Bazı teknik hazırlıkların da hala tamamlanmadığı ve bu hazırlıkların aylar alabileceği iddia edilmektedir.  Bu teknik olarak ciddiye alınamaz. Esasen AKP’nin 18 yıllık siyasetlerinin sonucunda ortaya çıkan ağır ekonomik kriz koşulları S-400’lerin aktivasyonundaki gecikmelerin arkasında başka sebepler bulunduğunu düşündürmektedir. Reuters’ın söz konusu haberinde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgını öncesinde yaptığı ‘Türkiye’nin S-400’leri Nisan ayında aktive etmesiyle eşzamanlı olarak ekonomik yaptırımların da devreye gireceği kararının geçerliliğini koruduğu’ belirtilmektedir. AKP iktidarı Amerika’nın bu tehditlerine pabuç mu bırakıyor?

Aytun Çıray.jpg
Aytun Çıray / Fotoğraf: AA

 

"Eğer (ekonomik yaptırımlar) ertelenmediyse, bu Cumhuriyet tarihimizdeki en başarısız silah alımı olmayacak mıdır?"

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, TBMM aracılığı ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a şu soruları yöneltti:

- Reuters’ın haberine göre S-400 hava savunma sisteminin aktive edilme planının ertelendiği doğru mudur? Eğer doğruysa hangi tarihe ertelenmiştir?

- Erteleme süresiz bir erteleme ise bu S-400’lerin asla aktive edilmeyeceği anlamına mı gelmektedir?  Eğer böyleyse, Türk Milletine  2,5 milyar dolar maliyeti olan S-400 savunma sistemi, Reuters ajansının geçtiği gibi gerçekten depoda çürümeye mi terk edilecektir?

- S-400’lerin aktivasyon tarihi ertelendiğine göre, ABD’nin Nisan ayında aktivasyonla birlikte uygulayacağını söylediği ekonomik yaptırımlar da ertelenmiş mi olmaktadır? Eğer ertelenmediyse bu Cumhuriyet tarihimizdeki en başarısız silah alımı olmayacak mıdır?

- S-400’lerin alım kararı, ister aktive edilsinler, ister edilmesinler dış siyasi ilişkilerimiz ve ekonomimiz açısından milletimize ağır bir maliyet ödetecek bir karar olduğu daha en başında aşikar olmasına rağmen, bu karar nasıl ve hangi gerekçelerle alınmıştır?   

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU