Umut oldu stokları tükendi ama Remdesivir koronavirüs testlerinden başarısız çıktı

DSÖ’nün, ‘Kovid-19’a etki edebilecek tek ilaç’ olarak nitelediği Remdesivir’in, hastalığın tedavisinde bir işe yaramadığı belirtildi

Fotoğraf; Reuters

Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgının tedavisinde kullanılmak üzere tüm dünyada stokları tüketilen Remdesivir isimli ilaçla yapılan testlerin başarısız olduğu ortaya çıktı.

The Guardian'da yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kovid-19’a etki edebilecek tek ilaç olarak nitelendirdiği Remdesivir, yapılan denemelerde koronavirüs hastalığını tedavi etmediği görüldü.

Gerçekleştirilen deneylerde 237 hastanın bazılarına Remdesivir verildi, bazılarına verilmemesinin ardından ilerleyen zamanlarda iki grup arasında tedavi sürecinde hiçbir değişiklik görülmedi.

158 hasta Remdesivir ile tedavi edilmeye çalışılırken 79 kişi de placebo etkisinde kaldı. Remdesivir alanların yüzde 14'ü, almayanların yüzde 13'ü hayatını kaybetti. 

İlacın hastalığı tedavi etmemesinin yanı sıra yan etkiler nedeniyle hastalar üzerindeki denemelerde erken durduruldu.

Dünya Sağlık Örgütü, Remdesivir'in tedavide başarısız olduğunu yayımladı fakat daha sonra kaldırdı. DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic belgenin yanlışlıkla yayımlandığını, "DSÖ uzmanları tarafından hazırlanan taslak bir belge yanlışlıkla yüklendi ve daha sonra kaldırıldı. Belge şu an geniş bir kontrolden geçiyor ve son hâlinin hazır olmasını bekliyoruz" sözleriyle aktardı. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU