Papa Francis: Feminizm etekli maçoluktur 

Katolik Kilisesi’ndeki cinsel taciz krizini tartışmak için 190 dini liderin katıldığı zirvede Papa kadınları kızdıracak sözler sarf etti

Fotoğraf: AFP

Papa Francis, Vatikan'da düzenlenen dört günlük bir zirve esnasında feminizm için “etekli maçoluk” ifadesini kullandı. Yaklaşık 200 dini liderin katıldığı zirve, Katolik Kilisesi'ni birkaç yıldan beri sarsan cinsel taciz krizini tartışmak için düzenlendi.

Toplantıda söz alan Dr. Linda Ghisoni bazılarının cinsel tacizle mücadelenin konuşulmasından rahatsız olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:  


“İbadetini yerine getiren bir kadın bile açıkça bana şöyle dedi: Kilisenin bu temaya ilgisi abartılıyor. Bu meseleler hakkında konuşmamak daha iyidir, aksi halde kiliseye güvensizlik olur. Bu konu hakkında konuşmak, cemaatteki tüm iyi işleri gölgeliyor.” 

Konuya ilişkin tartışmanın meseleyi derinleştirmek anlamına gelmediğini belirten Ghisoni, taciz konusunda farkındalığın artması ve kişilerin sorumluluğunu bilmesi gerektiğinin altını çizdi. 


Ghisoni’nin ifadelerinin ardından Papa şunları söyledi: 

“Bir kadını konuşmaya davet ettiğimizde onun bir kilise feministi havasına girmesini istemiyoruz zira en nihayetinde her tür feminizm önünde sonunda etekli maçoluğa çıkar.”

Zirveye konuşmacı olarak davet edilen bir dizi kadın, Katolik hiyerarşisinin sessizlik kültürünü şiddetle kınadı ve konferanstaki erkek katılımcıların ikiyüzlülükleri ve gereksiz ketumlukları yüzünden sorunu çözmemekle suçladı. 


Zirveye katılan 190 Katolik liderin sadece 10’unun kadın olduğu kaydedildi.


Papa Francis, toplantıyı kapatırken kurum içindeki her tür cinsel istismara karşı “her yönden savaş açma” sözü vererek yeni politikalar vaat etti.


Suçları önleme ve cezalandırmaya dair ulusal yönergelerin değişeceğini belirten Papa, kilisenin çocuk tanımının da değişeceğini şu anda 14 yaşından küçüklerin çocuk kabul edildiğini ama bu eşiğin yükseltileceğini ifade etti. 

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU