Bakan Pakdemirli tarıma açılacak Hazine arazileri ile ilgili detay verdi: Öncelik gençlerin, kadınların ve arazi ile aynı köyde bulunan çiftçinin

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hazine'e ait 14 milyon metrekare arazisinin tarıma açılmasıyla Türkiye'de daha önce üretilmemiş ürünlerin de üretimine geçilip geçilemeyeceğini değerlendirdiklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hazine’ye ait 14 milyon metrekare (Yaklaşık 2 bin futbol sahası) arazinin tarıma açılacağını duyurmasının ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

“Hazineye ait olup içinde tarım yapılabilecek alanları artık ekonomiye kazandırmak istiyoruz” diyen Pakdemirli, Anadolu Ajansı’nın özel yayınında yaptığı açıklamasında salgın döneminde ülkelerin kendi içine dönmeye başladığını, bu nedenle Türkiye’nin de bu dönemi bir “fırsat” olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi: 

“Bizim üretmediğimiz bazı ürünleri Türkiye’de üretebilir miyiz? Eksiğimiz olan bazı ürünleri buralardan kapatabilir miyiz?

 Türkiye’nin sulu alanlarla ilgili pek atıl arazisi yoktur. Ama kuru alanlarda bir miktar atıl arazimiz var. Bir de Hazine arazisi olup da dikilmeyen arazilerimiz de var. Bunları biz vatandaşlarımıza kazandırabilir miyiz?

Çiftçinin yanı sıra bir de içinde yaşadığımız sentetik hayatın çok doğru olmadığına inanan bir kesim de var. “Ben köyüme kasabama geri dönmek istiyorum” diyen bir kesim var. 

Araziler için başvuruların il ve ilçe müdürlüklerinden yapılabileceğini söyleyen Pakdemirli, gençlere, kadınlara, Hazine arazisi ile aynı köyde yaşayan çiftçiye, Hazine arazisi ile aynı köyde olup kendi arazisi küçük olanlara öncelik tanınacağını vurguladı. 

Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın söz konusu araziyi ilk etapta 14 milyon kare olarak açıkladığını ancak bu büyüklüğün artırılabileceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamasında "Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Sivas, Bingöl, Muş başta olmak üzere çeşitli illerimizdeki 14 milyon metrekare Hazine arazisini de ilave olarak çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz" demişti. 

"83 milyon insana 83 milyon küçükbaş" 

Bekir Pakdemirli, “Çiftçileri bu süreçte rahatlatmak için ödemesini öne aldığınız tarımsal destekler var mı?” şeklindeki soruya ise küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilecek desteği anlatarak yanıt verdi. 

“2023’e kadar 83 milyon vatandaşa 83 milyon küçükbaş olana kadar mücadele edeceğiz” diyen Tarım ve Orman Bakanı, küçükbaş hayvan sayısının 2019’da 50 milyona kadar çıktığını hatırlattı ve şöyle devam etti: 

Sürü büyütme ve yenileme desteği kapsamında küçükbaş hayvancılıkta bir ilk olarak, 81 ilde koyun ve keçi yetiştiricilerimize 187 milyon lira desteğin ödemelerine cuma başlayacağız.

Çiftçiye yaklaşık 22 milyar liralık desteğin yarısını ilk üç ayda, mart ayı bitmeden ödediklerini söyleyen Pakdemirli, çay kesimlerinin yaklaştığı dönemde yaş çay alım fiyatıyla ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini ve çay müstahsilini memnun edecek formül üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Hububat alım fiyatına değinen Pakdemirli, "Mayısın ilk haftasında Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Çiftçimizi doyuracak bir fiyat politikası oluşturulacak." ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU