Independent Türkçe’ye erişim engeli dış basında geniş yer buldu

Birçok yayın kuruluşu, Suudi Arabistan’ın aldığı kararların ardından “misilleme yapıldığını” vurguladı

Guardian gazetesi, Independent Türkçe'ye erişim engeliyle ilgili haberini böyle duyurdu

Sitemize erişimin engellenmesi dış basında da yankı uyandırdı. Pek çok uluslararası basın kuruluşu, kararı Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliklerin bir sonucu olarak haberleştirdi. 

Reuters haber ajansı “Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE’nin haber sitelerini engelledi” başlıklı haberinde yaşanan son gelişmelere değindi.

Haberde “Görünüşe bakılırsa karşılıklı hamleler, Türk savcıların, Ankara ve Riyad arasındaki ilişkilerin kötüleşmesine yol açan bir cinayet olan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine dair soruşturmada 20 Suudi hakkında dava açmasından sonra geldi” ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters, Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) haber ajansı WAM ve 12'den fazla siteye girmeye çalışan Türkiye’deki internet kullanıcılarının bu yayınlara erişimlerinin engellendiği mesajıyla karşılaştığını belirtti.

“Suudi bir şirketin idaresindeki Birleşik Krallık merkezli Independent gazetesinin Türkçe internet sitesi de pazar günü engellenen siteler arasında” ifadelerine yer veren Reuters, Genel Yayın Yönetmenimiz Nevzat Çiçek’in konuyla ilgili açıklamalarını da paylaştı.

Reuters, Suudi Arabistan’ın yakın zamanda TRT ve Anadolu Ajansı (AA) yayınlarını engellediğini hatırlatarak, Çiçek’in “Görünen o ki pazar günkü karar Suudi Arabistan hükümetinin aldığı karara bir misilleme, Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki gerilimler bize yansıtıldı” şeklindeki değerlendirmesini aktardı.

“Independent kısasa kısasın ortasında kaldı”

Birleşik Krallık’tan Guardian gazetesi ise gelişmeyi “Independent, Türkiye-Suudi Arabistan medya savaşında kısasa kısasa yakalandı” başlığıyla duyurdu.

Gazete, “Britanyalı yayın kuruluşunun Türkçe yayın yapan sitesinin, Riyad’la bağlantılı olduğu iddiası gerekçe gösterilerek Ankara’daki yetkililer tarafından yasaklanmasıyla The Independent kendisini Türkiye ve Suudi Arabistan arasında tuhaf kısasa kısas medya özgürlüğü savaşının ortasında buldu” ifadelerini kullandı.

Guardian, The Independent’ın Ortadoğu’daki okuyuculara da hitap etmek amacıyla başka dillerde (Türkçe, Urduca, Farsça ve Arapça) yayın yapma anlaşmalarını da hatırlattı. Gazete, The Independent'ın da içinde yer aldığı medya grubunun sahibi Evgeny Lebedev’in Londra merkezli basın kuruluşunun hisselerinin yüzde 30’unu Suudi bir şirkete satmasının ardından bu dört dildeki yayının editöryal açıdan bağımsız olduğunu vurguladığını da aktardı.

Geçen hafta sonu Suudi Arabistan ve BAE bağlantılı 12’den fazla siteye yönelik müdahalenin parçası olarak Independent Türkçe’nin Türkiye’de erişiminin engellendiğini kaydeden Guardian, “Bu hamle, devlet yayın kurumu Anadolu Ajansı da dahil bazı Türk sitelerinin Suudi Arabistan ve BAE’de engellenmesinden sonra geldi. Son haftalarda Riyad’a eleştiriler yönelten Türk medyası, Suudileri umrecilerin ülkeye giriş çıkışını durdurmada yeterince hızlı hareket etmeyip Kovid-19 krizini yanlış yönetmekle suçluyordu” ifadelerini kullandı.

Gazete ayrıca, sitemizin Genel Yayın Yönetmeni Çiçek’in, haber sitesinin editöryal bağımsızlığını vurgulayarak mahkemenin yasaklama kararının “adil olmadığını” ve gelişmenin Suudi Arabistan’ın aldığı kararlara misilleme olduğunu söylediğini aktardı.
 


Britanya merkezli ünlü ekonomi yayını Bloomberg'in sitesiyse, Suudi yetkililerin aldığı kararlara misilleme olarak Türkiye’nin Suudi Arabistan ve BAE bağlantılı 12’den fazla siteyi engellemesini “Ortadoğu’nun en büyük ekonomileri arasındaki gerginleşen ilişkilerin yeni bir işareti” olarak yorumladı.

Katar merkezli El Cezire televizyonu da Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin resmi yayın kuruluşu TRT’yle Anadolu Ajansı’nı engellemesinin ardından Türk yetkililerin Suudi ve BAE’li siteleri erişime kapattığını kaydetti ve Genel Yayın Yönetmenimiz Çiçek’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalara değindi.

Kanal ayrıca AA’ya dayandırdığı haberinde Suudi Arabistan merkezli Marsad gazetesinin 11 Nisan’da “kaynaklarından edindiği bilgiye göre birçok Türk medya kuruluşunun engellendiğini” duyurduğunu aktardı.

El Cezire, Türk savcıların Kaşıkçı suikastıyla ilgili kararlarının ardından Riyad’ın adı geçen haber sitelerini engelleme kararı aldığını belirtti.

İsrailli Jerusalem Post gazetesi ise Reuters üzerinden aktardığı haberde Suudi Arabistan’ın ardından Türkiye’den gelen engelleme kararlarını gündeme getirdi.

Yine İsrail merkezli New1 sitesiyse “Independent Türkçe’ye erişim engeli” başlıklı haberinde siteye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararı uyarınca girilemediğini aktardı. Söz konusu kararın Suudi Arabistan’ın AA ve TRT Arapça’nın yayınlarını engellemesinin ardından geldiğini belirten site, Nevzat Çiçek’in konuya dair açıklamasında “objektif yayıncılık yaptıklarına” dikkati çektiğini kaydetti.

Ürdün merkezli haber portalı Al Bawaba “Suudi-Türk internet savaşı başladı: İnternet siteleri engelleniyor, suçlamalar artıyor” başlıklı haberinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin bilhassa Kaşıkçı suikastı sonrası daha da gerildiğini belirtirken, “İki ülke arasındaki karşılıklı suçlamalar internet ortamında tırmanışa geçti. Mevcut internet savaşı şu anda her iki ülkenin vatandaşları arasında, 2017 baharında Suudi-Katar krizinden önce hızla gelişen gerilimleri hatırlatıyor” değerlendirmesini yaptı.
 

news1.png
(News1) 


İran’ın yarı resmi ajansı Press TV ise internet sitesinde “Türkiye misilleme olarak resmi Suudi ve BAE haber sitelerini engelledi” başlığıyla verdiği haberde, gelişmenin öncesinde 2018’de yaşanan Kaşıkçı suikastını ve yakın zamanda Türk savcıların aldığı kararları hatırlattı. Olaya dair 20 sanık hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame, 11 Nisan’da gönderildiği İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti.

Lübnan’da İngilizce yayımlanan The Daily Star gazetesiyse son gelişmeleri “Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE’nin haber sitelerini engelledi” başlığıyla verdi.

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) haber sitesi de kararı “Tansiyon yükselirken misillemede bulunan Türkiye, Suudi haber sitelerini engelledi” şeklinde duyurdu. Site karşılıklı kararların, Washington Post’un yanı sıra Middle East Eye için de yazılar kaleme alan Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair yürütülen davada yaşananların ardından geldiğini aktardı.

Middle East Monitor ise sitemizin yanı sıra Körfez ülkelerine ait birçok basın kuruluşuna artık Türkiye’den erişim engeli getirildiğini belirtti.

News 18 haber sitesi de Türk devlet televizyonuna ve haber ajansına Suudi Arabistan’da getirilen engelin ardından Türk yetkililerin Suudi ve BAE’li medya kuruluşlarının sitelerine erişim yasağı getirdiğini kaydetti. Site konuyla ilgili haberinde Genel Yayın Yönetmenimiz Çiçek’in açıklamalarına da yer verdi.

Konuyu gündeme getiren bir başka haber sitesi Ahram Online oldu. Site, Reuters’tan aktardığı haberinde Türkiye’nin Suudi ve BAE’li haber sitelerini engellediğini duyurdu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU