Saçan: Mafya yeniden güçlenebilir

Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Müdürü Adil Serdar Saçan, organize suçlardan tutukluların af edilmesinin hata olduğunu iddia ederek, bunun mafyayı güçlendirebileceği, çek senet suçlarını ve mafya içi çatışmaları artırabileceğini öne sürdü

Saçan, cezaevinden çıkacak mafya üyelerinin yeniden suça yönelebileceğini ileri sürdü / Fotoğraf: AA

İnfaz düzenlemesi kapsamında tahliye edilecekler arasında organize suçlardan mahkum olanlar da bulunuyor.

Bunlar arasında kamuoyunda bilindik isimler de var.

Bu isimlerin de çıkması ve yine kamuoyunda mafya olarak bilinen bazı isimlerle sosyal medya üzerinden restleşmeleri mafyanın yeniden güçlenebileceği endişelerine neden oldu.

Peki bu düzenlemenin gerçekten de organize suçlarda bir artışa yol açma riski var mı?

Bu soruyu 1998 ile 2003 yılları arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yapan ve o sırada kamuoyunda “Rahşan Affı” olarak bilinen 1999’daki affa da tanık olan Adil Serdar Saçan’a sorduk.

adil.jpg
Adil Serdar Saçan / Fotoğraf: Twitter@AdilSerdars

 

"1999 affından sonra da toparlanmışlardı"

Şu an avukatlık yapan Saçan, son yapılan düzenlemenin mafyayı güçlendireceğini iddia ederek, “1999 affından sonra da toparlanmışlardı. Şimdi de içerideki adamı dışarı çıkartırsanız zaten içeride aç. İşi de yoksa bildiği işlere devam edecek. Organize suç örgütlerine af getirilmesi çok yanlış oldu” diye konuştu.

“Polis, jandarma yine mücadeleye girecek ama bu arada canı yanan yanacak"

Şimdide 1999 affından sonraki sürece benzer bir sürecin yaşanabileceğini söyleyen Saçan, “Polis ve jandarma yine ciddi bir mücadeleye girecek. Tabi bu arada canı yananın yanacaktır” dedi.

mafya.jpg
Saçan, güvenlik güçlerinin yine mafya ile mücadeleye gireceğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

“Çek senet suçlarında artış görülebilir”

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı ticaret hayatında bir daralma yaşanabileceğini kaydeden Saçan bunun geçmişte yaygın olan zorla çek senet tahsilatı gibi suçları zincirleme tetikleyebileceğini iddia etti.

Saçan, mafyanın yöntem değişikliğine gideceğini sanmadığını, bildikleri yoldan hareket edeceklerini söyleyerek, bazı mafya liderlerinin çok göz önünde ve medyatik olmaya çalışmasının nedenini şöyle açıkladı:

Türk mafyasının klasik özelliğidir. Kendini gösterip en çok o ortaya çıkacak ki ona göre tanınsın, korku salsın ve pastayı toplamaya çalışsın.

“Mafya grupları arasında çatışma olabilir”

Kamuoyunda mafya lideri olarak bilinen isimler ve taraftarları arasında sosyal medya üzerinden yapılan atışmalar mafya içi çatışma olup olmayacağı sorusunu da gündeme getiriyor. Saçan bu ihtimalin olası olduğunu belirterek, “Eski elamanlar dışarı çıkınca gruplar arasında çatışmalar riski de büyür” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU