Birleşik Krallık'ta plazma tedavisi için denemeler başlıyor

Bir sağlık yetkilisi, "Bu, potansiyel olarak ölümcül hastalık için gerçek bir iyileştirici seçenek sunuyor” ifadelerini kullandı

Doktorlar yöntemin denenmesi için daha önce hükümete çağrıda bulunmuştu (Reuters)

Birleşik Krallık'ta bir hastane iyileşmiş hastalardan alınan plazmayı kullanarak potansiyel bir koronavirüs tedavisi denemeyi planlıyor.

Galli sağlık yetkilileri Kovid-19'u yenen insanlardan kan bağışı toplayıp bunları klinik çalışmalarda tedaviyi test edebilecek doktorlara vermeye hazırlanıyor.

Cardiff ve Vale Üniversitesi Sağlık Kurulu'nun Tıbbi Direktörü Stuart Walker, “Bu tedavinin UHW (Galler Üniversite Hastanesi, University Hospital of Wales) hastalarında ilk kullanımını dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Walker "Bu, potansiyel olarak ölümcül hastalık için gerçek bir iyileştirici seçenek sunuyor” diye ekledi.

The Independent'a konuşan Cardiff ve Vale Üniversitesi Sağlık Kurulu sözcüsü, hastanenin “yakın gelecekte” denemelere başlamayı planladığını söyledi.

Galler hükümeti tedavinin iyileşmiş hastalardan alınan ve virüse karşı antikor içeren plazmayı enfeksiyonla mücadele etmelerine yardımcı olması için Kovid-19'lu kişilere aktararak yapıldığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet, Galler Halk Sağlığı'nın (Public Health Wales) uygun donörlere yazarak "Kovid-19 hastalarının iyileşme hızını artırmak ve hayatta kalmalarını sağlamak adına plazma transfüzyonu kullanmayı" amaçlayan programdan haberdar edeceğini belirtti.

BBC'ye konuşan Dr. Walker, “Şu anda tek başına viral enfeksiyonun kendisi için başka herhangi bir tedavi mevcut değil, bu yüzden bu bize umut ışığı veriyor” dedi.

Galler hükümeti bu potansiyel koronavirüs tedavisini test etmek için yapılan Birleşik Krallık genelindeki programda ülkesinin “öncü bir rol oynadığını” açıkladı.

NHS Blood and Transplant (Ulusal Sağlık Hizmeti Kan ve Nakil), koronavirüsü atlatan insanları “virüse karşı ulusal çabaya yardımcı olacak potansiyel bir klinik araştırma kapsamında” İngiltere genelinde farklı konumlarda plazma bağışında bulunmaya çağırdı.

Sağlık mercisi, “Deneme, eğer onaylanırsa, koronavirüs hastalarını tedavi etmek için konvelesan plazmanın (koronavirüsü olan insanlardan alınan plazma) ne kadar etkili olduğunu bize gösterecek” diye konuştu.

Bu hafta The Independent'a konuşan sözcü, aynı zamanda İskoç Ulusal Kan Transfüzyon Servisi'nin “konvelesan plazma toplamak için hazırlıklar yaptığını” söyledi.

Almanya, Fransa ve ABD de dahil olmak üzere Kovid-19 hastalarında konvelesan plazma kullanımıyla ilgili denemeler tüm dünyada gerçekleştiriliyor.

Yakın tarihte Çin'de yapılan küçük çaplı bir çalışma, Kovid-19'u atlatan hastaların kanından alınan tek bir antikor dozunun ciddi derecede hasta olan 10 hastanın belirtilerini iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Doktorlar, Birleşik Krallık hükümetini ülke Kovid-19 salgınıyla mücadele etmeye devam ederken yeni tedavi yöntemini onaylamaya çağırıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede 103 binden fazla kişi, zatürreye dönüşebilen grip benzeri bir hastalık olan koronavirüse yakalandı.

Ölüm sayısı perşembe günü 13 bin 700 civarındaydı.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU