Evden çalışan NASA ekibi, Mars’taki keşif aracını takip edebilmek için 50'lerden kalma 3D gözlük kullanıyor

Uzaktan çalışmada seviye atlandı

NASA, Curiosity aracının evden kumanda edilmesine imkan tanıyan çarpıcı derecede basit bir yöntem buldu: Eski tarz 3 boyutlu gözlükler (NASA)

Koronavirüs sebebiyle dünya genelinde insanlar uzaktan çalışmanın zorluklarına uyum sağlamak zorunda kaldı.

Uzaktan kontrollü operasyonları Güneş Sistemi'nin en uzak köşelerine ve ötesine uzanan NASA, yeni koşullara uyum sorunu yaşamayacağını düşünebileceğiniz bir kurum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak çalışmalarına Kaliforniya'daki son teknoloji ürünü Jet İtiş Laboratuvarı ('Jet Propulsion Laboratory', JPT) yerine evlerinden sürdüren Mars Curiosity aracının kontrolünden sorumlu bilim ekipleri görünüşe göre aracı kızıl gezegen yüzeyinde kontrol etmeye devam edebilmek için düşük teknolojili ancak işe yarar çözümlere başvurmak zorunda kalmış.

Curiosity ekibi Mars yüzeyinin görüntülenmesi ve araca yön verilmesinde alışılageldik yüksek teknoloji ürünü gözlükler yerine 1950'ler tarzı kırmızı-yeşil 3 boyutlu gözlükleri kullanıyor.

NASA durumun nasıl gerçekleştiğini açıkladı.

Uzay ajansı, internet sitesinde yayımladığı yazıda şunları kaydetti:

Ekibin (koronavirüs tecridinden) birkaç hafta önce tamamen evde çalışma ihtiyacı doğacağını öngörmesi, onları nasıl çalışılacağı üzerinde tekrar düşünmeye sevk etti. Mikrofonlu kulaklıklar, monitörler ve diğer ekipmanlar dağıtıldı (tüm çalışanlar sosyal mesafe önlemlerine uyduğu için ekipmanlar evlerin önünden alındı). Ancak JPL'de çalışırken kullandıkları her şey eve gönderilemezdi: Mars'ın 3 boyutlu görüntülerine ihtiyaç duyan planlayıcılar genelde bunları gözün sağ-sol görüşleri arasında hızlı geçiş yaparak arazi yükseltilerini daha iyi açığa çıkaran özel gözlüklerle çalışıyordu. Bu, Curiosity'nin nereye sürüleceği ve robotik kolunun ne kadar uzağa erişebileceğini anlamalarına yardımcı oluyor. Fakat bu gözlükler JPL'de bulunan yüksek performanslı bilgisayarlardaki gelişmiş grafik kartlarına ihtiyaç duyuyor (bu bilgisayarlar esasen Mars sürüşü için yeniden tasarlanmış oyun bilgisayarlarından oluşuyor). Böylece, araç operatörlerinin 3 boyutlu görüntüleri sıradan dizüstü bilgisayarlarda görüntüleyebilmesi için çalışanlar 3 boyutlu basit kırmızı-mavi gözlüklere geçiş yaptı.

 

a1.jpg

NASA'nın Curiosity Mars aracı çalışanları 20 Mart 2020'de tüm görev ekibinin evden çalıştığı ilk günde kendilerinin fotoğrafını çekti​​​​

 

Uzay ajansının açıklaması, "Gelişmiş gözlükler kadar kapsamlı veya rahat olmasa da, sürüş planlaması ve kol hareketleri için işe yarıyor" diye devam etti.

Görünüşe göre birçok eşzamanlı internet üzerinden gerçekleştirilen video konferans grubunu gerektiren uzaktan operasyon sisteminin başarıyla kurulmasının ardından, ekip Mars'ta planlı kazı görevini çoktan başarıyla gerçekleştirdi.

Curiosity bilim operasyonları ekibinin şefi Carrie Bridge, "Bu klasik, tipik bir NASA örneği" dedi.

Bir sorunla karşılaştık ve işlerin nasıl yürüyeceğini çözdük. Mars öylece durup bizi beklemiyor, hala araştırıyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU