Almanya, Kovid-19'u önleme çabalarının parçası olarak caddeleri bisiklet yollarına dönüştürüyor

Ülkedeki mevcut tecrit kısıtlamalarına rağmen bisiklete binme teşvik ediliyor

Koronavirüs salgını sırasında Berlin'de geçici bisiklet güzergahları oluşturuldu (Reuters)

Almanya'da şehirler, koronavirüs tecridi sırasında insanların başkalarıyla mesafesini korumasına destek için caddeleri bisiklet yollarına dönüştürüyor.

Dünyanın dört bir yanında şehir ve kasabalardaki yetkililer parklar, yürüyüş parkurları ve caddelerde artan baskıyı hafifletmek ve Kovid-19'un yayılmasını sınırlamak için kentsel alanları yeniden tasarlamaya başladı.

Cuma günü Berlin'de bir semt, trafik akışını aksatmadan bisikletçilerin güvenliğini artırmayı amaçlayan çabalar kapsamında iki bisiklet yolunu geçici süreliğine genişleten bir projeye yeşil ışık yaktı.

Kreuzberg Belediye Meclisi, söz konusu projenin bir başarı olduğunu ilan ederek Kreuzberg, Schoneberg ve Tempelhof semtlerinin yol düzenlemesinde aynı istikameti izlemesinin kapısını araladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genişletilmiş yolları işaretlemek için tecrit bittikten sonra kolaylıkla kaldırılabilecek türden çıkarılabilir şeritler ve seyyar tabelalar kullanıldı.

Guardian'a göre diğer 133 Alman şehrinin sakinleri de benzer şekilde birden ortaya çıkan bisiklet yolları için başvuruda bulundu.

Ülkede gerekli olanlar dışında tüm seyahatlere yönelik sert yasaklamaları içeren mevcut kısıtlamalara rağmen Almanya genelinde bisiklet kullanımı teşvik ediliyor.

Türingen Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü, Alman haber ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada, “Bisiklet kullanımı vatandaşların teması en aza indirmek için gerekenleri karşılamasını sağlıyor" dedi.

Sağlık Bakanı Jens Spahn, Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve Alman Bisikletçiler Derneği de zorunlu yolculuklar için en sağlıklı ve güvenli yol olarak bisiklet kullanmayı önerdi.

Almanya'nın sosyal sorumluluk bilinciyle bisiklet sürmeye yönelik artan kararlılığı, Kolombiya'nın Bogota kentinde Kovid-19'un bulaşmasını engellemek ve toplu taşımadaki kalabalığı azaltmak amacıyla geçen ay 75 kilometrelik geçici bisiklet yolunun açıldığı bir girişimi takiben gerçekleşti.

Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez'in ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

Bireysel bir ulaşım aracı olan bisiklet, özellikle de yakın temastan ve kalabalıklardan kaçınmanın tavsiye edildiği ilk önleyici aşamada virüsten korunma için en hijyenik alternatiflerden birini temsil ediyor.

Başka bölgelere gelecek olursak, Philadelphia'da yetkililer nehir kenarında yer alan geniş ve 7,5 kilometre uzunluğundaki Martin Luther King Jr. Drive yolunu araç trafiğine kapattı; Denver'daysa şehir genelinde insanların egzersiz yaparken başkalarından uzak durmaya devam etmesini sağlamak için birden ortaya çıkan bisiklet ve yürüme yolları oluşturuldu.

Kanada'nın Winnipeg kentindeyse ülkedeki tecrit süresince geçerli olacak şekilde 4 caddede trafik sabah 8'den akşam 8'e kadar sadece bisiklet sürme ve yürümeyle sınırlandırıldı.
 


Dünya genelinde başka şehirlerde yeni bisiklet rotalarının çizilip planlanması devam ediyor. Fakat şehir genelindeki ana caddelerde trafiğin yüzde 63 azalmasına rağmen Londra henüz harekete geçmedi.

Londra Bisiklet Kampanyası'ndan Altyapı Kampanyaları Müdürü Simon Monk, The Independent'a yaptığı açıklamada, "Londra'nın, yolları bisikletli sayısının artmasına uygun hale getirme konusunda diğer şehirlerin yaklaşımını izlememesine çok şaşırıyoruz" dedi.

Londra'nın doğusundaki Hackney örneğini veren Monk, bu bölgedeki belediye meclisinin tecrit sırasında caddeleri geçici olarak bisiklet kullanımına ayırmayı planlamasına dikkat çekti fakat yetkililerin daha fazlasını yapması gerektiğini de belirtti.

Sistematik olmayan veriler, daha önce bisiklet sürmemiş ancak şimdi süren insan sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. Dünyada birçok şehir, yollarının bir kısmını geçici bisiklet yolları için kapatıyor, bizim de bunu yapmamız gerek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU