DSÖ: Kovid-19’u atlatan bazı hastalar bağışıklık kazanmıyor, virüsün tekrar bulaşmayacağını bilmiyoruz

Koronavirüsten kurtulan hastaların vücutlarında antikorların gelişmediğini belirten DSÖ yetkilileri, “Viral enfeksiyonlarda bazı kişiler virüsü vücutlarından tamamen silemiyor” açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AP

Tüm dünyayı yayılan yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) atlatan hastaların tekrar salgına yakalanıp yakalanmayacağı tartışmalarıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri açıklamalarda bulundu.

İyileşen tüm hastaların ikinci bir bulaşmaya karşı kendilerini koruyacak antikorları geliştirmediğini belirten DSÖ yetkilileri bazı kişilerin hastalığı geçirmiş olsalar bile bağışıklık kazanmadığı ifade etti.

DSÖ Yeni Görülen Hastalıklar Bölüm Başkanı Dr. Maria Van Kerkhove, Çin'de hastalar üzerinde yapılan araştırmada bazılarında saptanabilir antikor reaksiyonu görülmediğini buna karşın bazı hastalarda bunun oldukça yüksek olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ven Kerkhove ayrıca, yüksek antikor reaksiyonuna sahip hastaların yeniden enfekte olup olmayacağı konusunun 'farklı bir konu' olduğunu dile getirdi.

"Cevabımız yok"

DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan da iyileşen bir hastanın yeniden enfekte olup olmayacağı konusunda şunları ifade etti:

Buna bir cevabımız yok maalesef bilinmeyen bir durum. Bir enfeksiyonun aynı hastalık ya da farklı bir enfeksiyon ile yeniden ortaya çıktığını görmemizi sağlayacak birçok neden var. Viral enfeksiyonlarda bazı kişiler virüsü vücutlarından tamamen silemiyor. Bazılarında ise bu silinse bile başka bir bakteryal enfeksiyonu olarak geri dönüyor

DSÖ yetkilileri, antikor reaksiyonunu görmek için iyileşen hastalara ait daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

 

Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU