Sağlık uzmanları: Bolsonaro Brezilya'yı bir koronavirüs felaketine sürüklüyor

Brezilyalı sağlık uzmanları devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun koronavirüs salgını sırasındaki eylemlerinin ülkede büyük bir kamu sağlığı felaketi yaratmasından endişe ediyor

Brezilya'da 22 binden fazla Kovid-19 vakası görüldü, 1200'den fazla kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti (Reuters) 

Brezilyalı sağlık uzmanları Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun koronavirüs salgını sırasında sosyal mesafe kurallarını uygulamayarak tıpkı İtalya ve New York'ta olduğu gibi ülkeyi büyük bir kamu sağlığı krizine sürüklediğinden şikayet ediyor.

Guardian'ın görüşlerine yer verdiği kamu sağlığı ve bulaşıcı hastalık uzmanları, Bolsonaro'nun davranışlarının binden fazla Kovid-19 kaynaklı ölümün yaşandığı ülkede alınan önlemlerin altını oyduğunu belirtiyor.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bolsonaro, Nikaragua, Türkmenistan ve Belarus liderleriyle birlikte koronavirüsün kamu sağlığı tehdidini küçümseyen 4 liderden biri.

Aşırı sağcı lider kendi sağlık bakanlığının evde kalınması yönündeki tavsiyesini Paskalya Bayramı'da pastaneye giderek ve destekçileriyle bir araya gelerek ihlal etti.

"Kimse benim dışarı çıkma hakkımı engelleyemez" diyen Bolsonaro, yaşlı bir kadın da dahil bazı destekçileriyle tokalaşmadan önce eliyle burnunu silerken görüntülenmişti.

São Paulo Üniversitesi'nin Kamu Sağlığı Fakültesi'nden epidemiyolog Ivan França Junior, "Bu, şuna benziyor: Herkes uçuruma doğru yuvarlanmaya doğru giden bir trende. Biri 'Dikkat edin! Orada uçurum var!' diyor. Geri kalan yolcular 'Hayır, orada bir şey yok' diye bağırıyor. Makinist de 'Evet, orada bir şey yok!' diyor. Üzüntüm önlenebilir ölümlerin önüne geçmemizden kaynaklanıyor" dedi.

 Rio de Janeiro’daki Pedro Ernesto Üniversitesi Hastanesi'nden çalışan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Marcos Lago da Bolsonaro’nun özensiz davranışlarının evde kalınıp kalınmaması konusunda insanların kafasını karıştırdığından şikayetçi.

Lago "Çok tehlikeli bir kumar oynuyor. Brezilya, ABD, Birleşik Krallık ya da İtalya gibi davranamaz. Bu sorumsuzca bir kumar çünkü büyük bir felaket şansı yüksekken, bir felaket yaşanmama olasılığı çok düşük" dedi.

Adını vermek istemeyen bir başka doktorsa Bolsonaro'nun davranışlarını "çocukça" ve "gerçek dışı" diye tanımlayarak, "Bu delilik. Bu tarz davranışların bir açıklaması yok. İş dünyasını düşünmeyi anlayabilirsiniz. Krizlere ekonomik çözümler bulmayı denemek havalı bir şey. Ama havalı olmayan dünyanın önde gelen tüm epidemiyologlarının söylediklerini göz ardı etmek" ifadelerini kullandı.

O Globo gazetesi köşe yazarı Merval Pereira da Bolsonaro'yu "destekçilerini toplu intihara sürükleyen mistik önderler gibi davranmakla" suçladı.

Ülkede evde kalınması çağrılarına uyulmuyor

Mart ortasından bu yana ülkedeki 27 eyaletin yöneticisi salgını vatandaşlara evlerinde kalmalarını söyleyerek yavaşlatmaya çalışıyor. 

Ancak Guardian'ın haberine göre bu çabalar sonuç vermiyor, Rio ve São Paulo gibi kentlerde giderek daha fazla insan sokağa çıkıyor.

Uzmanlar ülkedeki sosyal mesafe önlemlerine dikkat edilmemesinin kültürel alışkanlıkların bu duruma alışık olmaması ve yoksul gecekondu semtlerine (favelalara) yapılan yardımların başarısız olmasına bağlıyor.

Epidemiyolog França Junior ülkeyi önümüzdeki günlerde zor zamanların beklediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

İnsanların hastanelerin dışında öldüklerini göreceğiz çünkü yeterince yoğun bakım yatağı yok, evlerinde öldüklerini göreceğiz çünkü ambulanslarımız yetersiz. Tahminciler bunun 3-4 hafta içinde olacağını belirtiyor. Ama o zaman çok geç olacak. İnsanlar o zaman korkup kendi istekleriyle eve kapanacak.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU